Jahelný závin s ořechovo mandlovou náplní

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních

Suroviny:

400 g jahelné mouky
1 vejce
20 g droždí
40 g cukru
60 g másla
200 ml mléka
1 kondenzované mléko
sůl

Na náplň:
100 g mandlí
100 g lískových ořechů
60 g medu
20 g vanilkového cukru
mletá skořice

Postup:

V míse si připravíme z droždí, mléka a lžičky cukru kvásek, který necháme vykynout. Do vzešlého kvásku zašleháme vejce, zbylý cukr, rozpuštěné máslo, sůl a postupně zapracujeme jahelnou mouku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout. Semeleme najemno mandle, ořechy a v míse je smícháme s medem, vanilkovým cukrem a skořicí. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na obdélník, který potřeme rovnoměrně náplní. Utvoříme roládu, přendáme ji na vymazaný plech a pod utěrkou necháme kynout 15 minut. Vykynulý závin potřeme kondenzovaným mlékem a pečeme nejprve při 200°C, když závin zrůžoví snížíme teplotu na 180°C a pečeme do zlatova 35 minut.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.