Sacher dort
podle paní Mirky
Suroviny:
120 g změklého másla
120g čokolády na vaření
150g moučkového cukru
120g polohrubé mouky
6 žloutků
Na sníh:
6 bílků
1 lžíce krupicového cukru
několik kapek citrónové šťávy
Na náplň a potření:
350 g meruňkové zavařeniny
Na polevu:
120 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého tuku
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Měkké máslo utřeme do pěny s moučkovým cukrem a rozpuštěnou čokoládou. Postupně přidáváme žloutky. Z bílků, cukru a citrónové šťávy ušleháme tuhý sníh, který smícháme se žloutkovou hmotou. Nakonec lehce vmícháme přesátou mouku. Dortovou formu vymastíme sádlem a vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem, které stejnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě 50 minut při 170°C. Povrch upečeného korpusu lehce poprášíme moučkovým cukrem nebo moukou a překlopíme na podložku. Vychladlý korpus rozkrojíme vodorovně na dva pláty, spodní potřeme zavařeninou a vrchní přiklopíme zpět. Zbylou zavařeninu rozvaříme a přes síto ji nalijeme na dort a rovnoměrně rozetřeme. Meruňková vrstva tvoří podklad čokoládové polevy, kterou moučník polijeme, až zavařenina ztuhne a vychladne.
Příprava polevy:
Ve vodní lázni rozehřejeme tuk a čokoládu, promícháme a použijeme k polití dortu. Necháme ztuhnout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.