Meteník z Libavy
Chřipková epidemie prozatím neustupuje, stále je ještě půst, máme málo vitaminu C, nemáme moc času, ale mlsné jazýčky. To je tedy dost důvodů k tomu, abychom si meteník upekli. On nám poskytne vše, o čem je tu řeč.
Nedá moc práce, je bez masa a v zelí, které je hlavní součástí tohoto pokrmu, je obsažen vitamin C. Totéž lze říct i o česneku. Navíc chutná senzačně a ještě bonus na závěr: není drahý. Dobrou chuť!
Základní suroviny:
500 g polohrubé mouky
500 g kysaného zelí
2 vejce
1 prášek do pečiva
300–400 ml mléka
sůl
tuk na vymazání pekáče
Suroviny na potření:
100 g másla
5 stroužků česneku
Postup:
Do mouky promícháme prášek do pečiva, přidáme vejce, překrájené kysané zelí, ze kterého nevymačkáváme šťávu, osolíme a přiléváme tolik mléka, aby vzniklo těsto hustější než těsto lívancové. Nalijeme ho do tukem silně vymazaného pekáče nebo plechu s vyšším okrajem.
Meteník pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170 °C do zlatova.
Upečený a ještě horký potřeme po celé ploše rozpáleným máslem, do kterého jsme prolisovali česnek.
Výborný je teplý i studený.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.