Povidlové taštičky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Když byly u nás doma k obědu povidlové taštičky, vždycky jsem se na ně těšila. Dělávali jsme je jednak z nudlového těsta, ale také z těsta bramborového. Těžko říct, které jsme měli raději.

Vzpomínám si, že jsem měla na nich velmi ráda osmaženou strouhanku. Tato „neřest“ mi zůstala do dneška. Dobrá domácí švestková povidla, dobře ochucená skořicí a citrónovou kůrou a šťávou, ovoněná trochou rumu. K tomu jemné nudlové těsto a voňavá osmažená strouhanka.

Možná proto tak dobře povidlové taštičky chutnají, vždyť je v nich to nejvzácnější koření- vzpomínka na dětství a mládí. Dobrou chuť!

Suroviny na taštičky:

300 g hrubé mouky

2 vejce

1 bílek na potření

200–300 g švestkových povidel

Suroviny na posypání:

máslo

strouhanka

moučkový cukr

Postup:

Z mouky a vajec připravíme těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout.

Potom ho na pomoučeném vále tence vyválíme a nakrájíme na čtverečky

cca 7 x 7 cm.

Do středu každého dáme trochu povidel, okraje potřeme bílkem, čtverečky přehneme v půli a okraje k sobě silně přitiskneme.

Vaříme je cca 6–7 minut v mírně osolené vodě.

Uvařené vyjmeme a necháme okapat.

Podáváme je posypané na másle osmaženou strouhankou a moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy tohoto receptu vám potrvá 1 hodinu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.