Sterilovaný okurkový salát
Jsou prázdniny, čas dovolených a nastala ta pravá okurková sezóna. Dnes to vezmeme doslova a do písmene, připravíme si z okurek velmi lahodný a osvěžující salát, který nás potěší i v zimě. Při jeho konzumaci si nejen pochutnáme, ale můžeme i zavzpomínat na letní čas, kdy jsme si nevěděli rady s přerostlými nakládačkami. A tak zabijeme minimálně dvě mouchy jednou ranou.
Suroviny:
1,5 kg přerostlých nakládaček
6 větších cibulí
2 lžíce koření typu vegeta
200 ml octa
150–200 ml krystalového cukru
Postup:
Omyté, osušené neloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme koření, ocet, cukr, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby okurky změkly a pustily šťávu. Není třeba solit, salát je dostatečně slaný od vegety.
Poznámka: místo vegety můžeme použít přiměřené množství soli.
Salátem naplníme sklenice, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme 8–10 minut při 90 °C.
Celková doba přípravy 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.