Kuře s hříbkovou omáčkou

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Už údajně rostou, hlavně houby hřibovité. Zatím pouze leckde, ale podle odborníků se letos čeká dobrá houbová sezóna. Buďme na ni připraveni chutnými recepty. Jeden z nich vám dnes nabízíme.

Jemná chuť na másle dušeného kuřete je ještě více podtržena nenapodobitelným aroma hříbků a smetany. Velmi dobrý pokrm, který stojí za vyzkoušení.

Suroviny na čtyři porce:

1 kuře o hmotnosti cca 1 kg

250 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených

2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

200 ml sladké smetany

vývar

muškátový květ

petrželka

sůl

Postup:

Omyté kuře naporcujeme, osolíme a na 1 lžíci másla krátce opečeme. Pak dusíme doměkka. Během dušení podléváme vývarem.

Na druhé polovině másla podusíme na plátky nakrájené omyté hříbky spolu s najemno nakrájenou petrželkou. Poté je osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme doměkka. Šťávu vysmahneme, houby zaprášíme moukou, trochu opečeme a podlijeme vývarem. Necháme chvíli provařit, aby omáčka zhoustla. Na závěr přilijeme smetanu a ochutíme mletým muškátovým květem. Velmi krátce povaříme.

Porce dušeného kuřete přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Jestliže použijeme sušené hříbky, tak je před vařením namočíme na půl hodiny do vývaru. Pak je vymačkáme a použijeme jako čerstvé.

Doporučená příloha: kynuté nebo žemlové knedlíky, těstoviny.

Celková doba přípravy vám potrvá přibližně 1 hodinu.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň