Fašírovaná pečeně s kapustou

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Tento předpis je velice starý a věřím, že až ho vyzkoušíte, budete řadit „fašírku“, jak se tomuto pokrmu také říkalo, do svého jídelníčku často.

Suroviny:

1 kapusta o hmotnosti cca 500 g

750 g mletého vepřového masa ( 1/2 bůček, 1/2 plec)

250 g mletého vařeného uzeného masa

1 žloutek

1 vejce

2 na másle usmažená vejce

2 rohlíky

strouhanku na zahuštění

mletý pepř

sůl

1 bílek na potření

sádlo na vymazání pekáče

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vodou. Ve slané vodě uvaříme kapustu, necháme ji na sítu okapat a pak ji společně s namočenými rohlíky umeleme. Přidáme oba druhy mletého vepřového masa, žloutek a syrové vejce a také vejce usmažená. Osolíme, opeříme a důkladně promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

Z této hmoty vytvoříme dvě šišky, které vložíme do sádlem vymazaného pekáče a jejich povrch potřeme bílkem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 50 minut.

Mírně prochladlou pečeni nakrájíme a podáváme. Dobře však chutná i studená.

Doporučená příloha: brambory v různých úpravách, saláty, pečivo, čerstvá i nakládaná zelenina.

Celková doba přípravy trvá přibližně 2 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.