Zeleninové ragú s červenou čočkou a těstovinami. To ve staré francouzštině značí nadchnout chuť!

Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.

Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.

Ragú se skvěle hodí do těstovin, ale samozřejmě si ho můžete dát jen tak. Stejně tak se nemusíte soustředit jen na maso, i vegetariánské verze stojí za vyzkoušení. Například houbové ragú je velká lahůdka. Ale ragú můžete připravit například i z lilku nebo z brokolice.

Suroviny:
120 g mrkve, 120 g celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 50 g másla nebo olej, 1 plechovka nakládaných loupaných rajčat, 60 g červené čočky, 130 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř mletý, bylinky podle chuti, těstoviny

Postup:
Na rozpuštěném másle si osmažíme pokrájenou mrkev a celer na kostičky lehce dozlatova. Pak přisypeme drobně pokrájenou cibuli a na závěr krátce i nasekaný česnek. Pokud chceme ragů pikantní, přidáme nasekanou chilli papričku dle chuti.
Po osmažení vše zalijeme pokrájenými loupanými rajčaty, osolíme, opepříme a ochutíme dle chuti například tymiánem, bazalkou, oregánem... a krátce podusíme.
Pak přisypeme propláchnutou čočku, přilijeme trochu vývaru a dusíme zvolna cca 7 - 8 minut pod poklicí, za občasného promíchání.
Pokud vaříme v hrnci, který dobře těsní a drží teplo, necháme ragú (čočku v něm) takzvaně dojít. Pokud ne, dusíme ještě chvíli do změknutí čočky.
Podáváme s těstovinami.

Příprava zeleninového ragú není náročná. Jedná se o kostky zeleniny podušené doměkka. Skvěle ochucené kousky, které se vám rozpadají pod vidličkou. Milujeme ragú!

Vyzkoušejte zeleninové ragú s červenou čočkou a těstovinami. Nebudete litovat (ilustrační foto)
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.