Rychlá bašta
V době dovolených a prázdnin není třeba se s „velkým“ vařením moc zaobírat. Raději si užívejme volna k výletům, koupání a věnujme se tomu, na co během roku nemáme tolik času. Tento recept je velice chutný a hlavně rychlý. Proto mu říkáme rychlá bašta. Navíc v něm dobře zužitkujeme cukety, ze kterých někdy nevíme, co připravit, zvlášť, když jich je nadbytek. V tomto receptu se dobře uplatní.
Suroviny pro čtyři až šest osob:
300 g mletého masa (vepřové, hovězí, směs, drůbeží...)
1 středně velká cuketa
1 cibule
3 lžíce oleje
2 čerstvé papriky
2 větší rajčata
1 kostka masoxu
3 stroužky česneku (podle chuti může být i více)
mletý pepř
čerstvá bazalka (event. sušená)
sůl
Postup:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a prudce na ní orestujeme mleté maso. Mírně osolíme, opepříme, přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájenou oloupanou cuketu, zbavenou semínek. Přikryté poklicí dusíme 10 minut.
K této směsi přidáme oloupaná, na plátky nebo na kostičky nakrájená rajčata a masox. Okořeníme lístky bazalky, mletým pepřem, utřeným česnekem, promícháme a dusíme ještě asi 5-10 minut.
Je-li třeba, podlijeme malým množstvím vody a dosolíme.
Rychlou baštu podáváme s těstovinami, s bramborami v různých úpravách nebo jen s pečivem.
Celková doba přípravy trvá přibližně 25 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.