Borůvkový koláč

Před tím, než se pustíte do dnešního receptu z Apetýtu, musíte si zajít do lesa, případně na trh. 

Malá borůvka v minulosti zaujala už i barvíře a vinaře. Ti jako první s ní barvili látky a druzí víno. Toto drobné ovoce dostalo hned několik přezdívek. Jafura, Borovnica či černá jahoda – to vše jsou borůvky. 

Sušené borůvky se již odedávna používají pro děti jako lék na průjmy. Protože drží v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení. Nemocné dítě je může klidně během nemoci žvýkat, navíc skvěle chutnají. Pokud nejsou po ruce, účinný je i borůvkový čaj.

A my si v Apetýtu připravíme Borůvkový koláč.

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • lžička prášku do pečiva
  • 1/8 l mléka
  • 2 vejce
  • 500 g borůvek
  • Na drobenku:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  1. V míse třeme tuk, cukr a žloutky do pěny.
  2. Přisypeme promíchanou mouku s práškem do pečiva, přilijeme mléko a nakonec tuhý sníh z bílků.
  3. Těsto lehce obracíme a vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, posypeme ovocem a drobenkou.
  4. Tu připravíme na pánvičce, kde rozehřejeme cukr a tuk, přisypeme mouku, mácháme až se začne vše drolit a necháme vychladnout.
  5. Dobrotu pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Jíst ji můžete ještě teplou, labužníci zdobí šlehačkou a popíjí k ní odpolední kávu. 

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.