Špagety se sušenými rajčaty, ozvláštněné smaženou strouhankou

Největší audioportál na českém internetu

Špagety se sušenými rajčaty | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Vyzkoušejte špagety zase trochu jinak

Osmažená strouhanka dodá pokrmu nevšední chuť. Sýr je lepší nakrouhat na hoblinky, jeho chuť je potom intenzivnější, než když je najemno nastrouhaný.

Ingredience
  • 500 g špaget
  • 100 g na tenké plátky nakrájené slaniny
  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 menší čerstvá červená paprika (kapie)
  • 1 – 2 feferonky (podle chuti)
  • 5 stroužků česneku (i více)
  • 50 g nastrouhaného sýra parmezánského typu
  • 4 lžíce na másle osmažené strouhanky
  • 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1KL sušeného
  • svazek petrželky
  • olivový olej, sůl

Do vařící osolené vody vložíme tymián a špagety, které podle návodu uvaříme al dente.

Na pánvi opečeme plátky slaniny a opečené odložíme stranou.

Do vypečeného tuku dáme nakrájená rajčata, jemné proužky kapie a pálivé papričky a orestujeme. Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek. Podlijeme malým množstvím vody, ve které se vařily špagety a krátce povaříme.

Uvařené těstoviny slijeme, necháme okapat, odstraníme tymián a vložíme je do připraveného základu z rajčat, česneku, feferonek a papriky.

Přidáme část osmažené strouhanky, část nastrouhaného sýra a nakrájenou petrželku. Zakápneme olejem, promícháme, podle potřeby dosolíme.

Každou porci posypeme zbylou osmaženou strouhankou a sýrem a obložíme plátky opečené slaniny. Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko