Posvícenské hnětýnky. Tradice - radost pohledět
Hnětýnky, mětýnky, hnětánky, netynky, to jsou různé názvy pro posvícenské pečivo. Krásná tradice zdobených hnětýnek se udržela v různých místech naší vlasti. Připravují se z různých těst, někdy až třívrstvé, ale vždy pečlivě ozdobené různými polevami, drobnými cukrovými ptáčky, kuřátky, srdíčky, květinami. Chlapci je od děvčat dostávali z lásky nebo jako poděkování za tanec.
- 600 g hladké mouky
- 400 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- čokoládová poleva
- bílková poleva
- cukrové kytičky, perličky, holubičky a pod.
V míse utřeme do pěny tuk s cukrem. Pak postupně přidáváme žloutky a opět třeme asi 10 minut. Do mouky promícháme kypřicí prášek a přidáme utřenou hmotu. Vypracujeme těsto, které necháme nejméně jednu hodinu v chladu odpočinout.
Potom z těsta vyválíme placku silnou cca 4 mm a vykrajujeme z ní kolečka nebo kytičky. Klademe je na plech a ve vyhřáté troubě je při 160°C upečeme do růžova. Upečené necháme dokonale vystydnout a potom je polijeme zvolenou polevou a ozdobíme cukrovými ozdůbkami.
Z uvedeného množství surovin bude asi 20 – 30 ks hnětýnek.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka