Posvícenské hnětýnky. Tradice - radost pohledět

Hnětýnky, mětýnky, hnětánky, netynky, to jsou různé názvy pro posvícenské pečivo. Krásná tradice zdobených hnětýnek se udržela v různých místech naší vlasti. Připravují se z různých těst, někdy až třívrstvé, ale vždy pečlivě ozdobené různými polevami, drobnými cukrovými ptáčky, kuřátky, srdíčky, květinami. Chlapci je od děvčat dostávali z lásky nebo jako poděkování za tanec.

Ingredience
  • 600 g hladké mouky
  • 400 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • čokoládová poleva
  • bílková poleva
  • cukrové kytičky, perličky, holubičky a pod.

V míse utřeme do pěny tuk s cukrem. Pak postupně přidáváme žloutky a opět třeme asi 10 minut. Do mouky promícháme kypřicí prášek a přidáme utřenou hmotu. Vypracujeme těsto, které necháme nejméně jednu hodinu v chladu odpočinout.

Potom z těsta vyválíme placku silnou cca 4 mm a vykrajujeme z ní kolečka nebo kytičky. Klademe je na plech a ve vyhřáté troubě je při 160°C upečeme do růžova. Upečené necháme dokonale vystydnout a potom je polijeme zvolenou polevou a ozdobíme cukrovými ozdůbkami.

Z uvedeného množství surovin bude asi 20 – 30 ks hnětýnek.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko