Nouzový stav o půlnoci skončil a hned začal nový. Co se změnilo?

Jeden nouzový stav o půlnoci skončil, další hned vzápětí začal. Poté, kdy poslanecká sněmovna odmítla stav nouze prodloužit, požádali vládu o vyhlášení nového nouzového stavu hejtmani. A to kvůli obavám ze zhoršující se epidemické situace, která především dopadá na nemocnice a na už tak vyčerpané zdravotníky.

Výrazné změny nenastaly, začaly platit jen drobné výjimky. Ode dneška se ruší omezení úředních hodin ve veřejných institucích. Úřady měly dodnes oteřeno dva dny v týdnu několik hodin, teď se tedy vrací k obvyklému úřadování. Důvodem je, aby se lidé nehromadili v těch několika málo hodinách na úřadech.

Možnost ubytovat se mají nově také lidé, kteří cestují za účelem návštěvy zdravotnického zařízení včetně jejich doprovodu. Knihovny můžou nově vydávat předem objednané výpůjčky přes výdejní okénko.

Hejtmani vyzvali vládu, aby do 1. března připravila podmínky pro testování lidí ve firmách a aby se od 1. března mohli vrátit do škol žáci posledních ročníků za předpokladu, že stát zajistí jejich testování.

Situace v Plzeňském kraji není dobrá

Podle informací, které poskytlo hejtmanství, narůstají počty pacientů na standardních i intenzivních lůžkách, denně přibývá v nemocnicích průměrně 10 pacientů, zřejmě za to může britská mutace viru, ze všech vyšetřených vzorků ve FN jich až 70 procent vykazuje přítomnost britské mutace.

Stodská nemocnice už nemá místo a pacienty musí přijímat jiné nemocnice, pacienty ze Sušice převáží pacienty do Klatov. I když nemocnice navyšují počty lůžek, už se v podstatě blíží ke svému stropu, kdy nebude možné navyšovat počty. Pokud budou pacienti přibývat tímto tempem, bude maximální kapacita naplněná za 5 až 7 dní.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio