Nová kaplička v Kařízku je lodí světla pro všechny

27. květen 2019

O kapličkách se většinou mluví, když se někde nějaká polorozpadlá opraví nebo zachrání. My vám dnes představíme příběh kapličky, která vyrostla doslova na zelené louce v obci Kařízek na Rokycansku. Co vedlo iniciátorku projektu Janu Kasíkovou k realizaci pro někoho možná zbytečné stavby? Bylo za tím uzdravení bratra.

Věřím, že můj těžce nemocný bratr překonal zákeřnou nemoc také díky našim usilovným modlitbám. Letopočet 2017, který je v chodníčku před vstupem do kaple, symbolizuje rok, kdy se bratr dožil 40. narozenin.
Jana Kasíková

Jako dík za jeho uzdravení, ale také potřeba oživit veřejný prostor v obci, vznikla nejen architektonicky zajímavá stavba. Jana Kasíková totiž pracuje v oboru památkové péče a ke stavbě kapličky ji přimělo jedno pracovní setkání s architektem Jindřichem Synkem.

Ve spolupráci s ním a městem Mýtem, pod které Kařízek spadá, vytipovali vhodný pozemek. Ve veřejné anketě pak lidé hlasovali pro jeden ze tří návrhů budoucí kapličky - dvě moderní dřevostavby nakonec ustoupily tradiční zděné kapličce, zato s netradičním půdorysem, jak popisuje Jana Kasíková: „Jde o tvar loďky. Symbolizuje to, že Kařízek leží mezi rybníky a kaplička tak dostala v průběhu stavby pracovní název loď světla.“   

Ne všichni ale stavbě kapličky zpočátku fandili. Ozývaly se hlasy, že potřebnější jsou třeba chodníky a další praktická infrastruktura. Postupně se ale pro kapli nadchla většina lidí z Kařízku, Mýta i okolních obcí. Dílo se nakonec podařilo dotáhnout do konce. Také díky darům a pomoci všech, co se do stavby kapličky zapojili. Nová kaplička je zasvěcená Panně Marii Růžencové.

Světlo i pokoru vnáší skleněné dlaždice

„Panna Marie pro nás byla jasnou volbou už od začátku. K Panně Marii Růžencové jsme se modlili za uzdravení našeho bratra. Chceme, aby nová kaple byla místem setkávání, aby tady lidé nacházeli pokoj a aby kaple nesla světlo. To symbolizuje i ze skla vytvořená socha Panny Marie nebo deset skleněných dlaždic v jedné ze zdí kapličky znázorňujících deset božích přikázání.“

Kaplička na Kařízku byla slavnostně vysvěcena počátkem května letošního roku. Ceremoniálu pod vedením emeritního biskupa plzeňského Františka Radkovského se kromě několika desítek lidí účastnil i uzdravený bratr Jany Kasíkové.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio