Nová naučná stezka představí krásy i zajímavosti okolí Chanovic

17. leden 2018

Přijde zhruba na 800 tisíc korun. Zajímavostí je, že povede přes tři bývalé okresy a dva kraje. Vloni tam vytyčili trasu a pročistili zarostlé úseky, letos práce pokračují.

„Naučná stezka vzniká v okolí vesnic Bezděkov, Nová Ves, Chanovice, Zahorčičky, a prochází i okolím dalších vesnic. Měří celkem 25 kilometrů a je vhodná na celodenní výlet. Většina trasy vede po úvozových cestách. Je vhodná pro pěší i cykloturistiku. Stezka záměrně ukazuje nejkrásnější zákoutí s úchvatnými výhledy do krajiny, “ uvedl Jakub Fiala, který pracuje na výstavbě stezky.

Stezka se zhruba v polovině sbíhá, takže pokud ji někdo nechce absolvovat celou, například rodiny s dětmi, může si ji i zkrátit. Na trase budou také umístěné naučné tabule s mapou a informacemi o typické řemeslné činnosti pro daný region.

„V tuto chvíli máme určených šest odpočinkových míst s posezením. Tabule budou doplněné podrobnými mapami a u každé vesnice najdou turisté různé zajímavosti o okolí a bližší informace o konkrétním řemeslném nebo zemědělském oboru, či například o těžbě a zpracování kamene. Chtěli bychom, aby stezka skutečně sloužila všem lidem, protože často jezdíme za turismem a výlety do zahraničí a mnohdy si neuvědomujeme, jak máme doma hezky,“ uzavřel starosta Chanovic Petr Klásek.

Nová naučná stezka bude proznačená do března. Během roku se pak bude ještě upravovat a doplňovat.

autoři: en , jik
Spustit audio