Nové arboretum zdobí Muzeum a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Nechybí vzácný klokoč

6. září 2022 09:35, aktualizováno

Novinkou v areálu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici je arboretum. V této zahradě uvidí návštěvníci dřeviny oblíbené v době baroka, které zdobily většinu klášterních areálů. Rostou tam třeba mišpule nebo klokoč. K vidění jsou i umělecká díla.

Odborný pracovník muzea Pavel Beneš a průvodkyně Hana Fryčková

Nové arboretum nahradilo u Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici původní nádvoří s kašnou z 90. let minulého století. Lidé zahradou mohou volně procházet a čerpat tak energii z upraveného prostoru s ovocnými stromky, květinami, a dokonce vystavenými zemědělskými stroji. Do budoucna se budou v arboretu konat i různé akce. Povede tudy např. trasa nočních prohlídek.

V komorním prostoru arboreta se nachází také pískovcové pítko, které odkazuje na vrcholně barokní kulturu. Ta se přibližovala i zámeckému prostředí. „Takže i v klášterních zahradách byly takovéto artefakty, které samozřejmě zpříjemňovaly i okolnímu ptactvu pobyt v této zahradě,“ popsal odborný pracovník muzea Pavel Beneš.

Nové arboretum u Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici

V arboretu lze nalézt celkem 9 ovocných dřevin – kdouloně, višně, mirabelky, švestky nebo jabloně. Na stromech už letos bylo i pár prvních plodů. V době baroka bylo asi nejrozšířenější míšeňské jablko. Ani to nesmí v zahradě chybět.

Největší zajímavostí arboreta je keř se zpeřenými listy. Jde o klokoč zpeřený, který se dříve využíval na výrobu korálkových růženců. „Plody jsou drobné pecičky v tobolce, které jsou neobvykle tvrdé a je opravdu složité je provrtat a vytvořit ten pověstný řetězec jednotlivých plodů do růžence,“ vysvětlil Pavel Beneš. Věří ale, že se v muzeu jednou podaří vyrobit růženec z vypěstovaných plodů.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio