Novinář, výtvarník a malíř Richard Böhnel bude mít v Nepomuku bronzovou bustu

24. květen 2017

Mikroregion Nepomucko chce vzdát hold novináři, výtvarníkovi a malíři Richardu Böhnelovi. Ten zemřel loni v srpnu, ve věku nedožitých 87 let. Velký regionální patriot a propagátor Nepomucka bude mít stálou expozici v rodném domě malíře Augustina Němejce v Nepomuku a její součástí bude i bronzová busta Richarda Böhnela.

Stálou expozici i s bustou Richarda Böhnela inicioval Mikroregion Nepomucko. „Richard Böhnel podněcoval spolkový život a podílel se na většině nepomuckých výstav. Sám byl umělcem a maloval velmi pěkné pastelové obrazy. Zasloužil se například o záchranu milečských varhan, na jejichž obnovu sehnal asi jeden milion korun prostřednictvím kulturních setkání na obnovu. Podílel se na vzniku znaku obcí, praporů měst i spolků a to nejen v Čechách, ale i v Německu. Během svého života se věnoval široké škále aktivit,“ uvedl Pavel Motejzík z Mikroregionu Nepomucko.

Hliněný model busty Richarda Böhnela sochaře Václava Česáka

Autorem busty Richarda Böhnela je sochař Václav Česák. Dílo vytvářel podle fotek patřících rodině. „Snažil jsem se zachytit výraz člověka před smrtí, protože si myslím, že tehdy ví něco víc, než my obyčejní lidé. Chtěl jsem tam dát hezký milý výraz, ale s tím něčím navíc, co člověk před smrtí tuší,“ řekl ke svému dílu Václav Česák.

Zatím je busta jen hliněný model. Teď Václav Česák vytvoří formu ze silikonu a sádry, do které se udělá voskový model, jenž následně zamíří do slévárny v německém Norimberku. „Busta bude bronzová s podstavcem z ušlechtilé žuly, kde bude vypískovaný podpis. Vše bude to na podstavci z černého skla,“ doplnil Česák.

Věrná podoba

Bustu Richarda Böhnela si přišla prohlédnout i jeho manželka Miroslava Böhnelová. „Jsem nadšená a opravdu to odpovídá jeho skutečné podobě. Dokonce má na hlavě baret, který je jeho typickou pokrývkou hlavy již od studentských let. Tím, že bude mít manžel v Nepomuku stálou výstavu, jsem velice potěšena, protože on si Nepomuk velmi zamiloval,“ popsala Böhnelová.

Bustu Richarda Böhnela si přišla prohlédnout i jeho manželka Miroslava Böhnelová

Vernisáž poslední vzpomínkové výstavy Racharda Böhnela se v Nepomuku uskuteční 15. září, kdy zároveň dojde ke slavnostnímu odhalení busty.

autor: jik
Spustit audio