Novoroční dort

Rychlý a na práci nenáročný dort. Některé suroviny, potřebné k přípravě, nám dozajista zbyly po pečení vánočního cukroví. Nebudeme potřebovat nic neobvyklého. Dort nepotřebuje žádnou dobu k rozležení, je výborný ihned po dokončení.

Ingredience
  • 210 g cukru krupice
  • 8 vajec
  • 200 g strouhaných lískových oříšků (vlašských ořechů)
  • 70 g strouhanky
  • trochu rumu
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • Na ozdobení: 300 g višňového džemu nebo jiné pikantní marmelády
  • 300 ml šlehačky
  • 70 g hořké čokolády

Žloutky šleháme s cukrem tak dlouho, dokud hmota nezesvětlá. Pak přidáme strouhané lískové oříšky a strouhanku zvlhčenou rumem. Lehce promícháme spolu s tuhým sněhem z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 45 minut. Mírně prochladlý korpus vyklopíme.

Studený rozřízneme a na spodní část nalijeme rozehřátý višňový džem nebo jinou marmeládu. Jakmile začne džem opět tuhnout, přiklopíme vrchní část korpusu a mírně ji přitiskneme. Povrch dortu potřeme ušlehanou šlehačkou, kterou nesladíme, pouze do ní zamícháme najemno nastrouhanou čokoládu. Zdobíme podle své fantazie.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.