Nový objekt klatovské nemocnice má už obrysy

24. září 2008
Tento pořad

Začátek výstavby nového objektu nemocnice v Klatovech se zase o kus přiblížil. Plzeňský kraj včera schválil vyhlášení veřejné zakázky na postavení monobloku. Do novostavby se přesunou medicínské provozy a všech 370 lůžek. Stávající zdravotnické zařízení je totiž nevyhovující a provoz kvůli velkému počtu pavilonů také náročný a nákladný. Podrobnosti zjišťovala Monika Zettlová.

Do nového objektu by se měla sestěhovat většina oddělení, rentgen, tomograf, operační sály a urgentní příjem, které jsou zatím různě rozstrkány v starých objektech v areálu nemocnice. Mimo zůstane zřejmě patologie, plicní a infekční oddělení a technické zázemí. Samotná stavba monobloku nemocnice přijde pravděpodobně na víc než půl miliardy korun, dalších asi 200 milionů korun bude stát vybavení.

Vizualizace nemocnice v Klatovech

V nové nemocnici, jejíž stavba se připravuje už čtyři roky, budou zachována všechna oddělení, žádné neubude ani nepřibude. Kraj se pokusí na financování stavby získat dotace z EU. Vzhledem k tomu, že zdaleka ne všechny žádosti o evropské dotace jsou úspěšné, bude velkou část nákladů hradit z vlastních zdrojů.

Nejnovější okresní nemocnice v kraji je zatím v Domažlicích. Tu ještě stavěl stát. Vůči jejímu však existují výhrady. Kritizovány jsou například příliš velkoryse pojaté prostory a chodby, jejichž vytápění zvyšuje provozní náklady. Nová nemocnice v Klatovech by měla být moderní, ale lépe prostorově koncipovaná.

Vizualizace nemocnice v Klatovech
autor: čer
Spustit audio