Nový oltář v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni je z čínské žuly

Plzeňská katedrála svatého Bartoloměje má nový oltář z čínské žuly. Vedle oltáře je umístěn nový ambon ze stejného materiálu ve tvaru otevřené knihy s bronzovým čtecím pultem a do porfyrové podlahy presbytáře, která byla dokončena v loňském roce, byly zabudovány kovové pásky s nápisy připomínajícími vznik plzeňské diecéze, patrona diecéze bl. Hroznatu a prvního diecézního biskupa Mons. Františka Radkovského. V oltáři jsou ve schránce uloženy ostatky pěti svatých- patrona katedrály sv. Bartoloměje, patrona plzeňské diecéze bl. Hroznaty a světců, jejichž působnost se vztahuje k západním Čechám, sv. Jana Nepomuckého, sv. Vojtěcha a sv. Wolfganga.

V katedrále je novogotický oltář z 19. století, u nějž se mše sloužily v dobách, kdy stál kněz zády k lidem. Protože od 60. let minulého století musí být duchovní podle církevních pravidel otočen k věřícím čelem, přestal se používat a nahradil ho provizorní přenosný dřevěný oltář. Plzeňská diecéze se nedávno rozhodla, že zřídí oltář kamenný.

Plzeň - katedrála sv. Bartoloměje,nám.Republiky

Autorem oltáře je architekt Jan Soukup, který spolupracoval s architekty Janem Trčkou a Martinem Kondrem Protože katedrála je vystavěna z pískovce a žuly, hledal materiál, který by odpovídal zdem kostela. Nakonec padal volba na čínskou žulu, která má vyhovující barvu, je homogenní a nemá žádné kazy.

Jan Soukup vyprávěl o komplikovanosti cesty žuly z Číny. Takové kameny totiž používají obchodníci na zatížení dopravovaného textilního zboží. Kámen, který byl určen pro plzeňský oltář, poslali z přístavu v Hamburku omylem úplně jinam. Žula pak dlouho cestovala, než se dostala do Čech. Vypadalo to, že do určeného termínu vůbec nepřijde, ale nakonec to dobře dopadlo.

Nový oltář i celou katedrálu posvětí v sobotu plzeňský biskup František Radkovský. Biskup vysvětlil, že zasvěcovat bohu se bude celá katedrála proto, že nexistuje pořádný doklad o tom, že někdy byla dedikována. Když se tak stane nyní, nikdy se o tom už nebude pochybovat.

Plzeň - katedrála sv.  Bartoloměje

U příležitosti zasvěcení katedrály a oltáře začala v Diecézním muzeu výstava o stavebním a uměleckém vývoji této dominanty Plzně. Autorem výstavy je také Soukup. Výstava potrvá do 30. září.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio