Nový přístroj umožní policistům vyhodnotit DNA ze stop

13. červen 2011

Policisté v Plzeňském kraji budou nyní moci získat více profilů DNA pro identifikaci osob než dosud. Kraj koupil policii speciální přístroj na genetickou expertizu Real time. Dokáže určit lidskou DNA ve zkoumaném vzorku . Na základě její další analýzy je pak možné odhalit a usvědčit nejednoho pachatele trestné činnosti.

Díky přístroji kriminalisté zjistí, zda je v biologické stopě zajištěné na místě činu dost DNA pro určení DNA profilu. Teprve když jí bude dost, udělá se drahá analýza. Protože podobný přístroj dosud policejní laboratoř v Plzni neměla, určovaly se profily DNA ze stop přímo. Až u čtvrtiny vzorků to ale nebylo možné a drahé testy se dělaly zbytečně.


Test na určení DNA profilu přijde zhruba na 500 korun. Prvotní test na kvantifikaci, tedy zjištění, zda je ve stopě vůbec dost lidské DNA, stojí asi 90 korun. Laboratoř provede za rok kolem 4500 analýz DNA, z toho čtvrtina byla dosud kvůli nedostatku DNA ve vzorku negativní. Nyní laboranti stopu levněji vyhodnotí a profil DNA určí jen z relevantních stop. Odpadnou tak negativní testy, takže kriminalisté budou moci za stejné peníze získat více profilů DNA. Kromě závažných trestných činů se dostane například i na jinou méně závažnou trestnou činnost.

Přístroj Real time pořídilo hejtmanství včetně materiálu pro prvotní provoz za 1,6 milionu korun jako součást projektu Bezpečný kraj.Začne fungovat od poloviny roku na genetickém pracovišti odboru kriminalistické techniky.

autor: mkl
Spustit audio