Nový psí útulek v Plzni se stává realitou

9. leden 2009
Tento pořad

V Plzni včera začal 15 let odkládaný projekt nového psího útulku. Stavba za 38 milionů korun vyroste nejpozději do konce roku, ale možná už do října, v lese na okraji průmyslové zóny Borská pole. Bude mít nové zděné kotce pro 100 až 150 psů, ošetřovnu, karanténu a zázemí pro pracovníky. Další podrobnosti zjišťovala Martina Klímová.

Současný provizorní útulek na Valše pro 70 až 80 psů, po Praze druhý největší v Čechách, je dlouhodobě přeplněný. Největším problémem je vedle malé kapacity zima. Psi jsou většinou v otevřených kotcích, které se musejí udržovat na přijatelné teplotě, některé psy ošetřovatelé na noc oblékají. V novém areálu budou mít zvířata optimální prostory, výrazně se zlepší také zázemí pro ošetřovatele a výdej psů.

Nové betonové ubikace umožní psům zůstat uvnitř, kde se bude topit, anebo vyjít ven do malého předvýběhu. Zděných budov s ubikacemi bude pět, další dvě pro štěňata. Štěkot, který se často rozléhá na Valše, bude v novém zařízení minimální. Zvířata se neuvidí a neuslyší. Díky nové technologii bude vyloučen zápach z kotců. Radnice vyšla vstříc nedalekým firmám a posunula stavbu hlouběji do městského lesa. Magistrát konzultoval projekt s ochránci zvířat.

psí útulek

Útulek na Valše funguje 24 hodin denně. Za 15 let prošlo branou přes 10.000 zvířat. Deset pracovníků měsíčně pečuje o 60 až 70 psů. Na provoz přispívá z valné většiny radnice.

Plzeňané, zejména rodiny s dětmi, si na Valchu zvykli chodit na procházky. Měsíčně tam míří stovky, o Vánocích kolem tisíce , o těch posledních přinesli čtyři tuny psího žrádla, které zvířatům vydrží na několik měsíců. Útulek je pro veřejnost otevřený mimo pondělí od 13:00 do 16:00.

autor: mkl
Spustit audio