Nudlový dezert hraběnky Lažanské z Bukové. Barokní skvost
V tomto dezertu vládne naprostá harmonie chuti. Jemné nudle se snoubí s nakyslým tvarohem a vše je podtrženo výraznou chutí kandovaného a sušeného ovoce a decentním požitkem z křupavých ořechů. Všechny použité suroviny vyniknou díky tomu, že tento moučník je pouze přirozeně sladký.
- 200 g tenkých nudlí
- 500 g měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce medu
- 3 – 5 lžic husté kysané smetany
- 50 g rozinek
- 25 g mandlí
- 30 g ořechů
- 100 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky,…)
- 30 g kandovaného ovoce
- 1 citrón
- 1 lžička mleté skořice
- tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Nejprve utřeme tvaroh se žloutky, medem a smetanou. Je-li směs příliš hustá, přidáme smetanu nebo ji naředíme mlékem. Přidáme kůru z dobře omytého citrónu, nakrájené sušené i kandované ovoce, rozinky, nahrubo nakrájené ořechy a mandle a uvařené, prochladlé a okapané nudle. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali 1 lžíci cukru a asi půl lžičky citrónové šťávy.
Hmotou naplníme tukem vymazanou a strouhankou vysypanou formu nebo pekáč a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. To trvá cca 50 minut.
Upečené vyklopíme, prochladlé nakrájíme a před podáváním pokapeme medem a posypeme skořicí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.