O. Henry: Hlas trouby. Newyorská krimi o jedné loupežné vraždě v jedinečném podání Karla Högera

25. srpen 2024

Sebevědomého a šviháckého pachatele loupežné vraždy známe od začátku, stejně jako pobledlého a nenápadného detektiva, který zločin v New Yorku vyšetřuje. Přesto to je napínavé. A také zábavné. Důležitou roli v tomhle příběhu hrají i „reportéři s ptačí hlavičkou“.

Čte: Karel Höger
Napsal: O. Henry
Překlad: A. J. Šťastný
Režie: J. Červinka
Natočeno: v roce 1975

Americký spisovatel O. Henry (1862-1910), vlastním jménem William Sydney Porter byl nazýván americkým Guy De Maupassantem. Proslavil se krátkými povídkami o obyčejných lidech žijících často na okraji společnosti. Pro jeho texty je typický humor, hra se slovy a překvapivá pointa.

Od čtrnácti let pracoval v drogistickém obchodě svého strýce ve svém rodišti v Severní Karolíně a zároveň navštěvoval kurs farmaceutické společnosti. Stal se lékárníkem, ale na radu lékařů se brzy přestěhoval do Texasu, aby si zde léčil nemocné plíce. Pracoval na farmě, naučil se jezdit na koni, starat se o dobytek, poznal život honáků dobytka. Navštěvoval však také knihovnu, naučil se základům španělštiny, francouzštiny a němčiny. Začal psát pro zábavu drobné črty a fejetony, které doprovázel obrázky a karikaturami.

Poté, co se oženil a založil rodinu, začal pracovat jako pokladní a účetní v bance. V roce 1894 založil vlastní časopis The Rolling Stone, ve kterém zveřejňoval články, krátké povídky a kresby. Dostal se však do finančních problémů a když revize v bance zjistila schodek v pokladně a nesrovnalosti v účtech, byl nařčen ze zpronevěry a přišel o práci. Byl zatčen, ale propuštěn na kauci, aby mohl ošetřovat vážně nemocnou manželku. Když se měl dostavit k soudu, uprchl do Hondurasu. Tam napsal svou první sbírku příběhů. Kvůli nemocné ženě se vrátil zpátky do Texasu a byl odsouzen na pět let do vězení. Jeho vina však nikdy nebyla spolehlivě doložena. I ve vězení se věnoval psaní a stal se známým spisovatelem.

Žil neuspořádaným životem, hodně pil a měl dluhy, přestože se snažil stále psát a publikovat. Zemřel v New Yorku roku 1910 na pokročilou cukrovku a jaterní cirhózu.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio