O víkendu v Plasích ožije obloha. Koná se tam Den ve vzduchu s Plzeňským krajem

27. duben 2018 15:10

Moderní stíhačky, historické letouny nebo třeba akrobacie parašutistů. To všechno patří ke Dni ve vzduchu s Plzeňským krajem a to všechno můžete během soboty nebo neděle na letišti v Plasích vidět.   

Vzduchem proletí například MiG 15-UTI, dále se předvede vicemistr světa Red Bull Air Race 2017 Martin Šonka a překrásný pohled do historie letectví nabídne skupinové představení Bavarian Bücker Formation.

Podle předsedy aeroklubu v Plasích Vladimíra Dlouhého je jedním z největších taháků souboj eletroletadla s elektromobilem. „Vzdálenost naší dráhy je asi 800 metrů. Letadlo musí odstartovat, dostat se do vzduchu a potřebuje i větší čas na zatáčku. Možná ale dosáhne větší rychlosti než auto. Uvidíme, kdo vyhraje. Nevíme to, protože jsme to nezkoušeli. Bude to novum i pro Nás,“ řekl Vladimír Dlouhý.

Nad hlavami návštěvníků Dne ve vzduchu se prolétnou i letouny JAS Gripen nebo třeba Avia BH1. Jde o celodřevěný dolnoplošník z roku 1920. Pilotovat ho bude Marcel Sezemský.

Do letadla Avia BH1 raději jen v létě

„ Letadlo je potažené plátnem, celé z překližky a je dvoumístné. Piloti tam sedí ve dvou otvorech, takže na ně hodně táhne. V letadle se létá jen v létě, protože v zimě je tam moc velká zima,“ vysvětlil Marcel Sezemský.

Pilotovat dřevěný stroj má svá specifika. Podle Marcela Sezemského musí člověk svému letadlu naslouchat, a to přesto, že v Avii BH1 není kvůli extrémnímu hluku slyšet téměř nic.

„ To letadlo bylo tak dobře vymyšlené a vyrobené, že je dobře řiditelné, ale je lehké. Celé váží jen 300 kilogramů, takže když foukne vítr, nesmí se s ním pilot moc prát. Někdy ho musí pustit tam, kam ho nese vítr. A hlavně je tam velký rámus. Komunikace s věží může být někdy velký problém,“ doplnil Sezemský.

Z Plzně až do Plas zdarma

Den ve vzduchu bude možné navštívit v sobotu i v neděli. Ti, kteří se rozhodnou vyrazit autem, se musí obrnit trpělivostí, protože je možné, že se budou tvořit kolony. Organizátoři proto doporučují zaparkovat až v Plasích a na letiště dojít. Další možností je vlak nebo speciální autobusová doprava, kterou se z Plzně do Plas dostanete zdarma.

„Autobusy pojedou po oba dny z konečné tramvaje číslo 1 v Plzni- Bolevci. První odjíždí v 10 hodin dopoledne. Další budou jezdit každou půl hodinu a všechny pojedou přímo až na letiště, potvrdil za organizátory Jiří Pječ.

Na letišti v Plasích bude také Český rozhlas Plzeň, který bude odsud vysílat živě a to po oba víkendové dny vždy 11. a 12. hodinou.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio