Občané Starého Sedliště se mohou vyjádřit ke stavbě větrných elektráren

16. červenec 2008
Tento pořad

Obyvatelé Starého Sedliště na Tachovsku se v anketě mohou vyjádřit, zda chtějí poblíž obce větrné elektrárny. Jednalo by se o tři až čtyři větrníky, každý o výkonu dva až tři megawatty. Díky podpoře zastupitelů příhraniční obce jde o nejreálnější projekt v Plzeňském kraji, kde zatím žádný větrník nestojí ani se nestaví. Podle výsledků ankety zastupitelstvo na podzim rozhodne, jestli stavbu větrníků za čtvrt miliardy korun ve Starém Sedlišti umožní. Pokračuje starostka obce Stanislava Fojtíčková.

Lidé ze Starého Sedliště řeknou v dotaznících, zda chtějí v katastru dvě až tři větrné elektrárny, každou o výkonu dva až tři megawatty. Říjnové zastupitelstvo poté rozhodne, zda stavbu za čtvrt miliardy korun umožní.Díky podpoře vedení obce, která shání každou korunu, jde o nejreálnější projekt v Plzeňském kraji, kde zatím žádný větrník nestojí ani se nestaví.

V současnosti vedení obce obdrželo dvě nabídky, a to od firmy AFE Bohemia, která nabízí zhruba půl milionu korun ročně po dobu životnosti elektrárny, tedy minimálně 20 let. Konkurenční PPS Energy nabídla asi polovinu.

Zastupitelé by měli také rozhodovat zda obec bude chtít jednorázové "odškodnění" za stožáry na kopci nebo část peněz každoročně. Tyto příjmy by pak obec s rozpočtem kolem 12 milionů korun dávala jako spoluúčast k českým nebo evropským dotacím.

Takto získané finanční prostředky by vedení obce rádo využilo na opravu místních komunikací a školy, vybudování protipovodňové úpravy, kanalizaci ve více než polovině obce, návsi včetně parku a hřiště s lanovou a skateboardovou dráhu.

Obec je jednou z mála v regionu, která větrníky chce. Vedení Plzeňského kraje je přitom obecně proti a tvrdí, že hyzdí krajinu.

Plzeňská AFE má v regionu smlouvu s Pernarcem na Plzeňsku a Borem na Tachovsku. Dále plánuje 16 větrníků mezi Bezvěrovem, Nečtinami a Krsy. Její mateřská německá firma postavila v Německu 64 větrníků. Stavba jednoho větrníku stojí kolem 80 milionů korun.

autor: čer | zdroj: ČTK
Spustit audio