Občanské sdružení Totem buduje Dům napříč generacemi

4. leden 2010
Tento pořad

Plzeňské občanské sdružení Totem existuje už celé desetiletí a věnuje se mnoha činnostem. V právě uplynulém roce výrazně posílilo aktivity pro činorodé seniory, získalo od města nový objekt a teď se ho chystá rekonstruovat za peníze Evropské Unie. Další podrobnosti zjišťovala kolegyně Martina Klímová u koordinátorky rekonstrukce a pracovnice Totemu - Petry Bláhové.

Zimní zahrada, keramická dílna, ateliér pro výtvarníky, tělocvična s horolezeckou stěnou, hudební zkušebna a nahrávací studio, multimediální pracovna, sál, klubovny, kuchyň, komunitní klub a další prostory by měly do příštího listopadu vzniknout v plzeňském Domu napříč generacemi. Jako jediné mezigenerační centrum v kraji ho zřizuje regionální dobrovolnické centrum Totem. Objekt v Plzni - Bolevci centrum získalo od města, teď ho za 22,5 milionu Kč s dotací 19,5 milionu od EU upravuje a rozšiřuje.

Logo

Totem v Plzni deset let nabízí aktivity pro různé věkové skupiny. Smyslem je setkávání generací, jejich prolínání, předávání životních zkušeností a posílení sociálních vazeb. Totem provozuje mateřské centrum, nabízí projekt 5P, který pomáhá dětem s problémy v sociálních vztazích. Programů pro seniory, jako je akademie třetího věku, kulturní, vzdělávací a společenské akce či poradny vyššího věku, se účastní stovky lidí. Při centru Totem se schází kapela seniorů a kapela mládeže, spolupracuje s ním seniorský pěvecký sbor, cvičí se jóga.

Centrum také vysílá do 29 sociálních a zdravotnických organizací v kraji 138 dobrovolníků. Lidé od 18 do zhruba 70 let docházejí jako návštěvníci a společníci za dlouhodobě nemocnými lidmi do hospice nebo nemocnic, vedou kluby, kroužky cvičení, pracují s dětmi.

autor: mkl
Spustit audio