Obchody na česko-německých hranicích jsou bez zákazníků

Českým podnikatelům na hranicích chybí německá klientela, která přestala pro alkohol, cigarety nebo občerstvení jezdit kvůli koronavirovým omezením. Tržby jim tak klesly až o 80 procent.

Podnikateli Martinu Vítovcovi, který provozuje několik obchodů na hraničních přechodech, klesly tržby téměř na nulu. Nyní otevřel prodejny proto, aby mohl pendlerům nabídnout své zboží při čekání na koronavirové testy. Zatím této možnosti však pendleři téměř nevyužili. „Z 95 procent je zde klientela německá, Češi včetně pendlerů k nám chodí velmi zřídka,“ sdělil Martin Vítovec.

Obchod v Lískové na Domažlicku zažívá po 15 letech svého provozu velmi výjimečnou situaci. „V této situaci zde projde tak 20 zákazníků. Jsou to převážně pendleři. V běžných dnech, když jsou hranice otevřené, zde nakoupí 100 až 150 lidí,“ oznámila paní Drozdová, která pracuje jako prodavačka v obchodě v Lískové.

Ze svých obchodů plánuje provozovatel vytvořit ubytování

Martin Vítovec zaměstnává ve čtyřech obchodech třicet zaměstnanců. Polovina je doma a využívá podpory státu. Pokud tato situace potrvá další 3 měsíce, nejen že bude propouštět, ale své obchody ve Varnsdorfu a v Lískové zavře. „Přemýšleli jsme o tom, že by zde do budoucna bylo ubytování nebo penzion. Zkrátka něco jiného, co není závislé na tom, zda lidé přijedou,“ poznamenal Martin Vítovec.

Po loňské jarní koronavirové vlně se zákazníci do obchodů na hranicích rychle vrátili. Provozovatelé doufají, že to bude platit i tentokrát.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio