Obchvat Rokycany-Hrádek je konečně v provozu

19. listopad 2019
Zprávy

Dlouho očekávaný obchvat Rokycany - Hrádek je hotový a od včerejška zprovozněný. Nový úsek měří víc než tři kilometry a navazuje na stávající dvoukilometrovou část obchvatu, která řidičům slouží od roku 2013.

Dlouho očekávaný obchvat Rokycany - Hrádek je hotový a od včerejška zprovozněný. Nový úsek měří víc než tři kilometry a navazuje na stávající dvoukilometrovou část obchvatu, která řidičům slouží od roku 2013.
 
O dva týdny dříve se včera pro řidiče slavnostně otevřel jižní obchvat, který propojil Rokycany s nedalekým Hrádkem. Jeho první dvoukilometrovou část stavbaři dokončili už před šesti lety. Výstavbu zbylé části ale dlouho brzdil převod pozemků. Celý obchvat měří přes 5 kilometrů a od kamionové dopravy uleví hlavně Kamennému Újezdu a jeho obyvatelům, které dlouhodobě trápí hluk, prach z aut.

Dlouhé čekání

Od prvního jednání o obchvatu uplynulo 20 let. „Od první myšlenky to vždy trvá dost dlouho, nejdřív se obchvat musel dostat do územních plánů, pak se hledaly finanční prostředky, v první fázi na to kraj neměl. Pak se nechala zadat projektová dokumentace k posouzení a všechny věci, které nebyly nutné, se přeprojektovaly, aby to bylo levnější,“ popisoval průběh náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

V roce 2013 skončila první etapa, celkově obě etapy přišly na 250 milionů korun, kraj získal dotaci z Evropského integrovaného operačního programu ve výši 225 milionů korun. Podle starosty Rokycan Václava Kočího je obchvat důležitý, ale zásadnější bude tříkilometrový severní obchvat. „Já si myslím, že to Rokycanům hodně pomůže, vyřeší to tedy hlavně problém Kamenného Újezdu a zrychlí to dopravu mezi Rokycany a Hrádkem,“ řekl.

Silniční obchvat Rokycany-Hrádek byl slavnostně otevřen

Lidé v obci provozem trpěli

„Přes vesnici tady jezdí moře aut a kamionů a není možné tady projít, já už tady bydlím 50 let, prodávala jsem tady v zatáčce, tak jsem to viděla, těch aut a havárií, když jdou děti na autobus do školy, to je katastrofa,“ popsala obyvatelka Kamenného Újezdu Hana, která se na slavnostní otevření přišla podívat.

„Provoz v Kamenném Újezdě začal už po druhé světové válce, kdy se železárny v Hrádku začaly rozvíjet. Pro nás je obchvat sen a snad i řešení problémů, na hluk si člověk časem zvykne, ale výfukové plyny jsme byli nuceni dýchat neustále,“ shrnula další obyvatelka obce Anna Fremlová.

„Pro některé občany to byla docela tíživá situace, protože v části obce nebyl chodník,“ uznala starostka Jarmila Vaňourková, podle které se v obci díky obchvatu sníží hluk, prašnost a také kamionová doprava.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová
Spustit audio