Oči si chraňte nejen v letních měsících

27. srpen 2018

Slunečné počasí láká do přírody, nejlépe někam k vodě. Víte, jak si v letních měsících správně chránit zrak? Jak na to, radila ve vysílání oční lékařka Anna Topinková.

Všichni víme, že před UV zářením je potřeba pokožku i oči chránit. Jak jsme ale důslední? Přirozenou bariéru před slunečními paprsky sice tvoří ozonová vrstva, zvláště v letních měsících je vhodné si pořídit kvalitní brýle s UV filtrem a pokrývku hlavy, například klobouk s širokou krempou.

„Pokud koupíte brýle v optice, můžete se spolehnout, že mají správnou ochranu, bývá na nich označení CE a nějaké číslo. Například číslo 400 značí, že filtr absorbuje záření do vlnové délky 400 nanometrů,“ vysvětlila lékařka. I levnější brýle je možné nechat v optice přeměřit. UV blok má také většina dioptrických brýlí a také kontaktní čočky.

Možná si myslíte, že na sluníčku stačí přimhouřit oči. „Je to sice přirozená reakce, ale rozhodně to nestačí,“ varovala lékařka. Zrak si totiž můžeme při dlouhodobém vystavování slunečnímu záření nevratně poškodit. A důsledky se přitom nemusí dostavit ihned. „UV paprsky se v těle roky kumulují a rozvíjí se poškození,“ upozornila Anna Topinková.

U moře a na horách buďte ještě důslednější

Ještě opatrnější bychom měli být u moře, kde je jiná nadmořská výška a záření tak dopadá do oka intenzivněji, navíc se paprsky odrážejí od vody. Brýlemi a kloboukem je nutné chránit také malé děti. „I když děti nemají brýle rády, můžete je na ně pomalu zvykat, dostatečnou ochranou je také klobouček nebo kšiltovka. A samozřejmě není dobré pobývat na slunci přes poledne,“ radila lékařka.

Sluníčko může naše oči potrápit i v zimě na horách. Příkladem akutního problému je sněžná slepota, ke které dochází kvůli odrazu paprsků od sněhu. „Dochází ke změnám na rohovce, které jsou ale vratné. Oko je velmi bolestivé a slzí, pacienti jsou světloplaší“ popsala Anna Topinková.

Nejen sluneční záření, ale i koupání ve volné přírodě může způsobit nepříjemné komplikace. „Pokud vidíme, že se v rybníce vyskytují řasy nebo sinice, vůbec bych do vody nevstupovala,“ varovala lékařka s tím, že první pomocí při podráždění očí je výplach čistou vodou. Nezávadné jsou krémy na opalování, i když při jejich vniknutí do oka můžete mít nepříjemné pocity, stačí opět důkladně vypláchnout vodou.

Při sportu a při práci na zahradě dochází k úrazům

Samostatnou kapitolu ochrany zraku tvoří sportovní aktivity a práce na zahradě. Zvláště u dětí je potřeba dbát prevence, děti sledovat a varovat je před možným zraněním. „Katastrofické následky mají třeba zranění při paintballu, stačí ale i poranění loktem, tužkou nebo míčkem,“ vyjmenovala oftalmoložka.

Dospělí by měli být opatrní při sekání trávy či stříhání keřů. „Často dochází k poškrábání oka i nabodnutí na větvičku, někdy se jedná i o hluboké poškození očních tkání. Doporučuji použít brýle nebo ochranné štíty,“ řekla lékařka.

autor: Michaela Svobodová
Spustit audio