Odběrová místa v kraji hlásí narůstající zájem o PCR testy. Důvodem jsou dovolené a tábory

25. červen 2021 22:55, aktualizováno

Zvyšuje se zájem o PCR testy. Testovat se chodí hlavně lidé před dovolenou nebo děti, které pojedou na letní tábor. Výhodou PCR testů je, že není nutné opakovat testování tak často a dvakrát do měsíce je navíc z veřejného pojištění hradí svým pojištěncům zdravotní pojišťovny.

Na PCR testy se lidé nyní objednávají převážně z důvodu odjezdu na dovolenou. „Objednávali jsme se již před měsícem, kdy jsme plánovali dovolenou. Termíny byly volné,“ uvedl Petr Junek, který dorazil na PCR testování s celou rodinou. Po testech obdrží testovací certifikát, se kterým se při cestování prokážou.

Počet zájemců o PCR testy se s blížícími prázdninami zvyšuje. „Evidujeme téměř 30% nárůst zájmu o PCR testy, než byl před týdnem,“ potvrdila ředitelka ošetřovatelské péče nemocnice PRIVAMED Jana Vyoralová. Nemocnice má otevřený registrační portál pro přihlášení na testování vždy měsíc dopředu. Termíny jsou zaplněné téměř vždy již předcházející týden.

Nemocnice musely navýšit kapacitu testování

Vyšší zájem o testování hlásí plzeňská FN. „Zájem o PCR testování je v našem testovacím centru fakultní nemocnice výrazně vyšší. Kapacitu jsme navyšovali cca o 30 %,“ uvedla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Rozdílnosti v obsazenosti záleží na určitých dnech. V konkrétních pracovních dnech jsou stále volná místa. V Plzeňském kraji se aktuálně v každý všední den udělá 900 až 1100 PCR testů. Číslo zřejmě ještě poroste.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio