Odboráři Rokycanské nemocnice jsou ve stávkové pohotovosti

3. květen 2018

Nemocnice podle odborářů nedodržela vládní slib na zvýšení platů a mezd všech zaměstnanců nemocnic o deset procent. Ze stejného důvodu drželi odboráři nemocnice stávkovou pohotovost už loni v březnu.

Při zvyšování platů a mezd nedostali v minulých letech zaměstnanci v Rokycanské nemocnici ani jednou přidáno tak, jak bylo s vládou vyjednáno, sdělil to předseda odborové organizace nemocnice František Kuneš.

Nemocnici vyhlášení stávkové pohotovosti překvapilo, dozvěděla se o něm až z médií. „Celé situaci nerozumíme a vzhledem ke skutečnosti, že jsme se s odborovou organizací v rámci sociálního dialogu dohodli pokračovat v neshodných bodech za účasti zprostředkovatele, je nastalé vyústění situace celkem překvapivé," řekl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. Odmítl, že by nemocnice zvýšila zaměstnancům mzdy méně, než jak nařídila vláda.

Odboráři tvrdí, že podle důvodové zprávy k úhradové vyhlášce je pro letošní rok v celé ČR vyjednaný růst tarifních platů a mezd o deset procent všem zaměstnancům nemocnic. Přesto nezdravotničtí pracovníci nemocnice podle předsedy odborové organizace nemocnice Františka Kuneše dostali letos jen pětiprocentní zvýšení. Kokoška ale namítl, že všechny nemocnice Plzeňského kraje loni i letos zvyšovaly mzdy nad rámec memoranda uzavřeného ministrem zdravotnictví a Asociací krajů, kde je dojednáno zvýšení mezd zdravotnickým pracovníkům. Nemocnice zvýšila od ledna 2018 mzdy zdravotnickým pracovníkům o deset procent a nad rámec memoranda zvedla o pět procent mzdy i pracovníkům v dělnických profesích, doplnil.

Odboráři ale rozdílný růst platů považují za opakovanou diskriminaci

Tvrdí, že problém se zvyšováním mezd je v nemocnici dlouhodobý. V roce 2015 dostali zdravotníci přidáno od června, ostatní zaměstnanci od září. V roce 2016 se mzdy zvyšovaly od dubna a loni dostali nezdravotničtí pracovníci zvýšení až po vyhlášení stávkové pohotovosti, rovněž od dubna.

Vedení nemocnice nabídlo zvýšení osobního příplatku o dalších pět procent pro pracovníky úklidu a stravovacího provozu, kde jsou podle odborů nejnižší mzdy. „Tento vstřícný návrh byl však ze strany odborové organizace odmítnut," řekl Kokoška. Připustil, že nemocnice odmítla požadované desetiprocentní navýšení mezd administrativních pracovníků. „Učinila tak s ohledem na zmíněnou ekonomickou situaci nemocnice i s ohledem na skutečnost, že v nezdravotnických profesích lze zatím zaměstnance na trhu práce získat," dodal mluvčí nemocnice.

O odměňování zaměstnanců zástupci odborů v nemocnici v posledních letech opakovaně jednali s představiteli Plzeňského kraje, hovořili o něm i na vládní úrovni. O vyhlášení stávkové pohotovosti nyní informovali hejtmana Josefa Bernarda.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio