Odborník na energetiku: Ceny energií už nikdy neklesnou tam, kde byly ještě před dvěma lety

2. prosinec 2021

S odborníkem na energetiku a alternativní zdroje vytápění Lubomírem Kuchynkou jsme probírali současnou energetickou situaci a možná řešení pro rodinné i bytové domy.

"Ceny energií zřejmě už nikdy nepoklesnou tam, kde byly ještě před dvěma lety. Je to výrazná rozpočtová položka. Jako možné řešení vidím např. výměnu kotlů na elektřinu, či pevná paliva za tepelné čerpadlo, ideálně s fotovoltaikou. To je kombinace, na kterou lze v rámci programu Nová zelená úsporám získat dotaci až 140 tisíc korun a platbu za energie dostat na třetinu i méně," říká Lubomír Kuchynka.

Je toto řešení vhodné i pro bytové domy? Jak vysoká je taková investice a jaká je její návratnost? Na to i další otázky odpoví pořad Co vás zajímá s moderátorem Michalem Jančaříkem.

autor: Michal Jančařík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.