Odpůrci stavby obchodního domu v Plzni předali magistrátu podpisy nutné pro vyhlášení referenda

30. srpen 2012

V Plzni se schyluje k vyhlášení místního referenda. Usilují o něj odpůrci stavby obchodního domu Corso. Ten hodlá soukromý investor postavit na místě zbořeného kulturního domu na Americké třídě. Občanští aktivisté dnes včera předali magistrátu opravený návrh na vyhlášení referenda s dosbíranými podpisy. Stále žádají, aby se všelidové hlasování konalo spolu s krajskými volbami.

Pod opraveným návrhem je dalších bezmála 5 tisíc podpisů. Aktivisté zároveň vyzvali politiky, aby se zasadili o mimořádné jednání zastupitelstva, které o všelidovém hlasování rozhodne. Pokud bude referendum a lidé v něm obchodní dům odmítnou, bude vedení města muset stavbě zabránit.

Odpůrci stavby obchodního domu v Plzni sbírali  podpisy nutné pro vyhlášení referenda,


Přípravný výbor usiluje o uspořádání referenda v termínu krajských voleb 12. a 13. října. Město se referendu bránit nebude, potvrdil plzeňský primátor Martin Baxa. Podle něj ale ministerstvo vnitra ve svém stanovisku uvedlo, že v případě konání referenda souběžně s volbami, není pro referendum a volby vhodné používat stejnou volební místnost ani volební komisi. Také sčítání hlasů v referendu a ve volbách do zastupitelstev se musí provádět odděleně. Nelze ani slučovat náklady na volby a referendum, protože volby jsou placeny ze státního rozpočtu a referendum z rozpočtu obce.

autor: lum
Spustit audio