Opilé buchty
zaslal Jiří Pondělík st. z Blovic
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
20 dkg cukru krupice
18 dkg másla
5 dl mléka
2 žloutky
7 dkg droždí
špetka soli
mouka na vál
máslo na potření
Náplň:
švestková povidla ochucená rumem
Postup:
Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Smícháme ho s moukou, cukrem a žloutky, přidáme rozehřáté máslo, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Pak na pomoučeném vále z těsta utvoříme placičky, do jejich středu umístíme povidla a těsto spojíme.
Rozpuštěným máslem vymažeme pekáč a vkládáme do něj buchty, které též ze všech stran potřeme. Znovu necháme buchty kynout asi půl hodiny a pečeme v dobře předehřáté troubě dozlatova. Během pečení ještě buchty několikrát potřeme na povrchu máslem.
Po upečení je vyklopíme a po vychladnutí pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.