Oprava mostu a nová oprava lávky pro pěší v Liticích komplikuje místním cestu do Plzně. Kdy obě rekonstrukce skončí?

3. srpen 2020 09:20

Místo několika set metrů si někteří lidé z Plzně-Litic zajedou kvůli opravě mostu v ulici K Valše navíc i několik kilometrů. Aby toho nebylo málo, začala také oprava lávky pro pěší, po které zároveň vede mezinárodní cyklostezka. Přes přehradu se tak Litičtí mohou dostat po jediné cestě.

„Odstranili jsme de facto celý starý most, zůstaly jen opěry a pilíře. Momentálně, po uložení nových nosníků mostu, probíhá vázání výztuže spřahující železobetonové desky nové mostovky,“ popsal Václav Šašek ze Správy veřejného statku města Plzně s tím, že na mostu se dále aktuálně osazují odvodňovače výztuže železobetonové desky. Nový most bude širší. Součástí bude i nový chodník a osvětlení. Za opravu mostu město zaplatí přes 43 miliony korun.

Pár set metrů od mostu je lávka pro pěší a cyklisty. I ta je teď kvůli opravám uzavřená. „Momentálně probíhá otryskání staré a už nefunkční přímo pochozí izolace. Následně bude plechová mostovka obrokována a položená nová přímo pochozí izolace,“ doplnil Václav Šašek.

Z Plzně do Litic jen přes Bory

Kvůli tomu, že se v Liticích současně opravuje most i lávka, je přístup lidí směrem k Valše velmi omezený. „Možností pro pěší a cyklisty je přejezd a přechod přes novou lávku, kterou se podařilo postavit v minulém roce. Pro automobilovou dopravu a vozy městské hromadné dopravy, které teď nemohou přes rekonstruovaný most v ulici K Valše jezdit, což se týká jen nočního spoje, tak ta náhradní doprava je přes Bory,“ uvedl místostarosta Litic, Michal Hausner z hnutí ANO.

Podle Michala Hausnera je na opravovaném mostu nejdůležitější chodník, který povede od dřívějšího mlýna, přes most, až na konec fotbalového hřiště. Tento chodník výrazně zvýší bezpečnost pro pěší. Zatímco lávka bude opravená do konce prázdnin, rekonstrukce mostu skončí až v průběhu listopadu.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio