Oprava nádražní budovy v Plané má zpoždění, městu to komplikuje stavbu terminálu

1. únor 2024 17:03

Rekonstrukce nádražní budovy v Plané na Tachovsku měla původně trvat rok, ale už se táhne třetím rokem. To narušuje plány plánské radnici, která letos na jaře začne u nádraží stavět přestupní terminál a počítala, že v té době bude nádraží už dávno opravené.

Rekonstrukce nádraží v Plané

V Plané na Tachovsku řeší problém. Na jaře uplynou tři roky, kdy Správa železnic vysoutěžila opravu tamní nádražní budovy. Práce měly trvat rok, jenže ve skutečnosti pořád není hotovo. To znepokojuje místní radnici, která vlastní pozemky sousedící s nádražím. Pozemky potřebují stavbaři při opravě budovy k jejímu zajištění a k uložení sítí, jenže město už jim je dál pronajímat nebude. S předstihem totiž naplánovalo proměnu těchto ploch na přestupní terminál. Získalo na něj i dotaci z programu IROP a letos ho postavit musí. Místo jedné firmy a jednoho staveniště tak budou od dubna na nádraží staveniště a stavební firmy dvě.

Rekonstrukce nádraží v Plané

Jak uvedl jednatel firmy Antony Company, která je zhotovitelem opravy nádražní budovy, Tomáš Antonov, stavba se protáhla, jelikož v průběhu projektu vyšly najevo skutečnosti, jež nebyly v souladu s původní projektovou dokumentací. „Tím pádem musela vzniknout projektová dokumentace nová, čímž jsme se dostali do fáze změnového řízení, jež mělo svůj čas na vyřízení.“

Stavba terminálu začne za všech okolností

Zpoždění dokončení stavby ale nic nezmění na skutečnosti, že v dubnu město začne přetvářet plochy svých pozemků na terminál s parkovacími místy a prostorem pro autobusy. „Se Správou železnic jako s investorem jsme několikrát jednali a v dostatečném předstihu jsme upozorňovali na to, že prostor budeme potřebovat. Vzhledem k tomu, že my na rekonstrukci povrchů čerpáme dotaci, nebude možné do nich po jejím dokončení znovu zasahovat. Pokud se situace nevyřeší do dubna, pak se už bude Správa muset domluvit s firmou, která realizuje stavbu pro nás,“ říká starostka Plané Martina Němečková.

Rekonstrukce nádraží v Plané

Mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová potvrzuje, že oprava nádražní budovy bude pokračovat. „V únoru stavební firma práce obnoví. Prioritně se následně soustředí na rekonstrukci inženýrských sítí, které se nacházejí v prostoru před nádražím na pozemcích města. Zároveň se chceme domluvit na společné koordinaci obou staveb, aby nedošlo ke zmaření investic.“

Stavbu přestupního terminálu chce město Planá stihnout do září. A nádražní budova? Ta bude opravena dle Správy železnic do konce roku.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio