Opravené klatovské katakomby navštívilo za rok padesát tisíc lidí

27. listopad 2012

Před rokem, 26. listopadu 2011 se po nákladné rekonstrukci znovu otevřely veřejnosti Klatovské katakomby. Krypty, ve kterých je uloženo 36 mumií a 2 kostry významných klatovských jezuitů nebo měšťanů, přilákaly za rok přibližně 50 tisíc návštěvníků.

Krypty pod jezuitským kostelem s novou expozicí se pyšní už několika trofejemi - staly se stavbou roku Plzeňského kraje v kategorii rekonstrukcí, ale také absolutním vítězem celostátní soutěže Má vlast v srdci Evropy, kterou organizovala Památková komora pod záštitou ministerstva kultury.


Oprava katakomb pod jezuitským kostelem, které jsou nejvýznamnější památkou Klatov, stála přes 23 milionů korun. Kryptám byla vrácen stav z druhé půle 18. století a vedle mumií tu na návštěvníka čeká ještě rozsáhlá doprovodná expozice.


Jezuité se v době baroka významně zasloužili o rozkvět Klatov, to že město a církev našli společnou řeč podařilo zachránit krypty a přinést novou podobu klatovských. V budoucnu chtějí město a církev spolupracovat na další opravě unikátního jezuitského kostela.

Nový vstup do klatovských katakomb

Chystá se projekt, který se bude snažit odhalit totožnost jedné z mumií. Na její rakvi je
Martin Stredonius. Podle předsedy sdružení Klatovské katakomby Václava Chrousta jde o Martina Středu, někdejšího provinciála a rektora, který je ale pohřbený v Brně V Klatovech by tedy mohl být pohřben jeho bratr Ondřej. Ondřej však nezemřel v Klatovech a nejsou doklady o tom, že by sem bylo převezeno jeho tělo. Měly by se proto udělat testy DNA obou mužů aby se zjistilo, zda byli bratři.


Katakomby jsou otevřené celoročně každý den od 11 do 16 hodin nebo po domluvě i mimo oficiální otevírací dobu. Od příštího roku budou v kryptách komentované prohlídky, přičemž průvodci obléknou dobové šaty jezuitů.

autor: lum
Spustit audio