Ořecháče
Ideální pečivo, když na poslední chvíli zjistíme, že by bylo třeba ještě něco upéct. Ořecháče jsou rychlé, brzy měkké, bez mouky, nepřeslazené, zdravé a výborné! Navíc, letos se urodilo hodně ořechů a tímto receptem je velmi dobře využijeme.
Suroviny:
250 g mletých vlašských ořechů
150 g moučkového cukru
2 lžíce meruňkové zavařeniny
1–2 syrové bílky (podle velikosti)
1 lžíce silné kávy
jádra vlašských ořechů na ozdobu
Postup:
Mleté ořechy smícháme s cukrem, zavařeninou, s bílky a kávou. Vypracujeme těsto, které má konzistenci husté kaše.
Lžičkou tvoříme na plech, vyložený pečícím papírem, malé hromádky, které klademe od sebe. Musíme počítat s tím, že pečením nabudou. Každou hrudku ozdobíme kousky vlašských ořechů.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C do zlatova.
Mírně prochladlé ořecháče sloupneme z pečícího papíru a uložíme do krabice.
Toto pečivo je měkké za 3 dny.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přiblině 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.