Ořechový závin z pohankové mouky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Ořechový závin z pohankové mouky recept podle paní Mirky Suroviny: Na těsto: 150 g pohankové mouky trochu hrubé pšeničné mouky 250–300 ml vroucí vody špetka soli brusinkový kompot vanilková omáčka Na náplň: 80 g mletých vlašských ořechů 1–2 lžíce strouhanky 1 menší vejce nebo žloutek 100 ml kysané smetany Postup: Pohankovou mouku vsypeme do mísy, osolíme a přelijeme vroucí vodou. Promícháme a proděláme, až je hmota hladká a lesklá. Pokud se lepí, přidáme trochu hrubé mouky. Těsto necháme prochladnout. Na pomoučeném vále ho rozdělíme na 2 poloviny, z každé vyválíme placku silnou cca 5 mm a namažeme ji ořechovou náplní. Zavineme, zabalíme do vlhké utěrky a vložíme do vařící vody. Pomalým varem vaříme 20 minut. Hotové záviny vyjmeme, rozbalíme a nakrájíme na plátky široké 1 cm. Rozdělíme je na talířky, polijeme vanilkovou omáčkou a obložíme brusinkovým kompotem. Příprava náplně: Mletá jádra vlašských ořechů promícháme s vejcem, strouhankou a smetanou. Doba přípravy: 15 minut Doba vaření: 25 minut Pro 4 osoby

autor: posluchač