Osm vyhlídek na Domažlicku a v Bavorsku rozzáří v sobotu noční krajinu

24. srpen 2022 16:13, aktualizováno

Vrcholy v pohraničí se tuto sobotu 27. srpna na hodinu rozsvítí. Na Domažlicku a v Bavorsku nebudou chybět na vybraných turistických vyhlídkách ani komentované prohlídky, a navíc se bude luštit poselství vysílané morseovou abecedou.

Celkem osm vyhlídkových míst jako jsou rozhledny, zříceniny a další dominanty krajiny se rozzáří v sobotu v pohraničí na české a německé straně. Noční krajinu osvítí od 21:00 do 22:15 Čerchov, Starý Herštejn, Schwarzwihrberg, Drachenturm, Altenschneeberg, Bleschenberg, Bayernwarte a Hohenbogen.

Na vyhlídkách je nachystán i doprovodný program. „Na většině míst bude připraveno občerstvení,“ sdělila za organizátory ze Svazku obcí Domažlicko Zuzana Langpaulová. „Jsou připraveny komentované prohlídky. V 19:30 začíná komentovaná prohlídka „Dračí věže“ Drachenturm v Treffelsteinu. Je možné se přihlásit na komentovanou prohlídku také na bývalé odposlechové věži na Hohenbogenu. Poplatek je 6 euro,“ doplnila.

Připravte si dalekohledy a luštěte hádanku

Zájemci se mohou zapojit do luštění zmíněného poselství v morseově abecedě. Stačí si vybrat vhodné místo, odkud je možné pozorovat jedno nebo více vyhlídkových míst. Každou čtvrthodinu budou vysílány signály, stačí dávat pozor a podle toho vyluštit krátké poselství. „Máme zkušenost, že pokud je dobrá viditelnost, světla jsou vidět poměrně do velké dálky,“ uvedla Zuzana Langpaulová.

Vrcholy v pohraničí budou rozsvíceny už potřetí. Nápad vznikl v době pandemie covidu, kdy se lidé nemohli setkávat. Jednalo se o bezkontaktní zviditelnění nově opravených rozhleden a vyhlídek.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio