Ostrov u Stříbra se pyšní Santiniho architektonickým skvostem

16. únor 2021 19:00, aktualizováno

Ostrov na Tachovsku se chlubí Santiniho perlou, kterou je tamní návesní kaple sv. Václava a Vojtěcha. Před deseti lety se kaple díky rekonstrukci proměnila ve skvost vísky a je jedinečným unikátem v okolí. Kaple má skvělou atmosféru a pořádají se v ní mnohé svatby.

Realizace svého projektu kaple se Jan Blažej Santini nedožil. Jeho následovníci ho však dokázali dokončit. Klenba kaple připomíná želví krunýř. „Kaple nemá krov, ale má takový krunýř, který je polepen tzv. prejzy“ popsal starosta Kostelce, kam Ostrov spadá, František Trhlík.

Opravený a pozlacený oltář, který má překrásnou výmalbu, je z mramoru, sádry a některé postavičky jsou sádrové s výplní pilin, papíru a dalšího možného materiálu. V kapli stojí ve dvou řadách čtyři lavice, na nichž sedávají návštěvníci koncertů, účastníci svateb, mší a dalších akcí.

Zájemci si mohou domluvit prohlídku

Hlavní dveře jsou otevřené denně. Z chodbičky je přes mříže vidět dovnitř až na oltář. „Pokud si někdo chce dokonce se mnou o tom popovídat nebo si kapli prohlédnout, tak to určitě umožníme,“ dodal František Trhlík.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio