Památky v Plzeňském kraji by měly přilákat víc turistů

8. listopad 2017

Letos hrady a zámky v Plzeňském kraji ve správě Národního památkového ústavu navštívilo přes 260 tisíc lidí. Podle vedení ústavu by toto číslo mohlo být mnohem vyšší a potenciál zdejších památek ještě není zcela využitý.

Některé památky by podle jejich kastelánů v hlavní sezoně hledali rezervy jen stěží, jiné jako Nebílovy zase prý doplácejí na blízkost Plzně a na to, že nedokážou konkurovat její nabídce pro turisty.

„Není žádný důvod, aby Plzeňsko zaostávalo například za jižními Čechami, protože je to krásný kraj. Jsou tu úžasné památky, výrazné turistické trasy i napojení na zahraničí. Jestliže v jižních Čechách navštíví stejný počet památek přes milion platících návštěvníků a na Plzeňsku přes 260 tisíc, tak to znamená, že je kam se posouvat. Já věřím, že poté, co zlepšíme stav a infrastrukturu spravovaných areálů, že se na Plzeňsku dostaneme v horizontu pěti let na úroveň 600 tisíc platících návštěvníků. Mám za to, že tady ten potenciál existuje,“ vysvětlil ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Hrad Rabí má v letní návštěvnosti jen minimální rezervy

Přes 56 tisíc návštěvníků eviduje za tuto sezonu hrad Rabí, který je nejnavštěvovanější památkou Národního památkového ústavu Plzeňského kraje. „Prostor pro zvyšování návštěvnosti tu určitě je. Myslím si, že ale pan ředitel srovnává nesrovnatelné. Musíme mít na zřeteli, že v jižních Čechách je významná památka Unesco, tedy Český Krumlov a samozřejmě Hluboká. Tyto památky najdete v každém průvodci. To bohužel není případ památek v Plzeňském kraji,“ uvedla Hana Rudová z vedení hradu Rabí.

Velhartice v této sezoně navštívilo téměř 47 tisíc návštěvníků. Podle kastelána Petra Mejstříka se návštěvnost zvýšit dá. „Já musím sledovat, aby se tu návštěvníci hlavně cítili dobře. A to už je v létě na hraně. Když máme akci a za den se sem nahrne 900 lidí, je to už za hranou. Prostor máme například v květnu a září. V létě už bych rezervy nehledal,“ popsal Mejstřík.

Švihov by přivítal klidně vyšší počet návštěvníků

Třetí nejnavštěvovanější památkou Plzeňského kraje je hrad Švihov. Ten si přijelo letos prohlédnout zhruba 32 tisíc návštěvníků. „Na Švihově určitě prostor pro zvyšování návštěvnosti je. Otázkou zůstává, zda je to žádoucí. Rezervy máme i v letní sezoně, kdy k nám denně přijde přibližně 400 lidí. Navýšit by se to dalo na 600 až 700, vyšší návštěvnost už by si vyžádala organizační změny,“ řekl kastelán Švihova Lukáš Bojčuk.

Počet návštěvníků na památkách v kraji by se měl zvýšit i díky velkým připravovaným projektům jako je třeba revitalizace areálu v Bolevci za 40 milionů korun nebo klášterů Plasy a Kladruby, každý za 120 milionů korun.

autoři: en , jik
Spustit audio