Pamětní deska generála Píky

22. červen 2009
Tento pořad

Na zdi plzeňské věznice Bory, kde komunistický režim po zinscenovaném procesu před 60 lety popravil bývalého legionáře, armádního generála Heliodora Píku, je od včerejška pamětní deska. Slavnostní akt organizovalo občanské sdružení Umění bez barier v rámci festivalu proti totalitě Mene Tekel. Další podrobnosti jsme zjišťovali u ředitele projektu Jana Řeřichy.

Jak konstatoval zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Halaška, nová historická zjištění odhalila jinou pravdu o Píkově popravě než tehdy komunisty proklamovanou velezradu. Píka měl jako šéf československé vojenské mise v Moskvě dokonale zmapované sovětské koncentrační tábory včetně nelidských podmínek, které v nich panovaly. Jeho smrt nebyl justiční omyl, zemřel proto, že věděl příliš mnoho. Píka je podle něj vzorem člověka, který nezradil své svědomí a přesvědčení.

Jméno Heliodora Píky Plzeň rehabilitovala v roce 1990. Od té doby stojí ve čtvrti Slovany pomník a náměstí nese jeho jméno. Kromě nové pamětní desky na venkovní zdi věznice je připomínka na Píku také uvnitř vězení, přímo na místě popravy. Na ústředním hřbitově má Píka čestný hrob.

Logo

Plzeň si připomíná památku generála Píky také výstavou "SOUMRAK SVĚDOMÍ - příběh generála Píky popraveného roku 1949 v plzeňské věznici", kterou k 60. výročí popravy generály Píky připravilo ve spolupráci s Miloslavem Kristem. Výstava se podrobně věnuje osudu jedné z prvních obětí zinscenovaných politických procesů padesátých let. Přináší nové informace týkající se poslední životní etapy generála Píky zakončené plzeňskou popravou a pozornost věnuje také dalším obětem tehdejšího režimu, které s osobností generála Píky a tehdejšími událostmi v Plzni souvisejí. Výstava v mázhauzu plzeňské radnice končí 3. července.

autor: mkl
Spustit audio