„Pane doktore, já mám asi hemoroidy." „Já taky, gratuluji vám!"

8. únor 2016

Takto s úsměvem odpovídá svým pacientům plzeňský chirurg Zdeněk Zenkl. A hned dodává: „Hemoroidy jsou polštářky v konečníku, které má úplně každý. A problém s nimi vzniká tehdy, pokud dojde k jejich zvětšení. Polštářky čili hemoroidy jsou pro nás velmi důležité, abychom udrželi větry a tekutou stolici,“ vysvětluje náš dnešní host. Jaké jsou hlavní příznaky problémů s hemoroidy, rizikové faktory a co přináší pacientům metoda HAL-RAR se dozvíte v následujícím článku.

Poradíme vám
Hemoroidy – příznaky onemocnění a způsob léčby

Co vás zajímá
Hemoroidy – příznaky onemocnění a způsob léčby

Příznaky onemocnění

„Hemoroidy se začínají projevovat zejména drobným krvácením po stolici. Ta krev je vždycky jasně červená a potom také svěděním a pálením konečníku. Hemoroidy v zásadě, pokud nejsou rozsáhlé, tak nebolí. Dalším onemocněním jsou takzvané praskliny, které na rozdíl od hemoroidů bolí. A to pacienta vystraší a bolest ho přivede k nám, „říká své zkušenosti MUDr. Zdeněk Zenkl.

Rizikové faktory

Připomeňme, že nejčastěji sem patří sedavé zaměstnání, málo pohybu, málo tekutin, špatná strava. Jedná se o takzvané civilizační onemocnění, proto postihuje tolik lidí, kteří žijí na této planetě.

Kdy je nutný chirurgický zákrok?

I na tuto otázku odpovídá chirurg Zdeněk Zenkl: „Naprostá většina případů se obejde bez chirurgického zákroku. Hemoroidální nemoc se rozděluje do čtyř stádií. První a druhé nevyžaduje chirurgické ošetření, tam postačí pouze lokální ošetření čípky, mastmi anebo miniinvazivním zákrokem, který se provádí ambulantně. Teprve od třetího stádia se musí hemoroidy ošetřit operačním zákrokem.


Všech zákroků v oblasti konečníku se my, jako pacienti bojíme, ať už jde o metodu HAL-RAR nebo klasickou operaci…

Pokud něco vyklenuje z konečníku, nějaká bulka, která buďto se sama vrátí zpátky po stolici anebo si ji dokonce musí pacient sám zastrčit, tak už se jedná o třetí či čtvrté stádium a tam je potom zapotřebí přistoupit k chirurgické léčbě“, vysvětluje plzeňský chirurg.

HAL- RAR je název úspěšné metody, kde vznikla?

„Tato metoda je v České republice využívána poměrně málo. Vymysleli ji v devadesátých letech Japonci a zavedením na evropský trh se zabývají zejména Rakušani. U nás je s touto metodou problém, protože spotřební materiál, který je k ní zapotřebí, nehradí zdravotní pojišťovny. To znamená, že zaplatí jen operační zákrok. V České republice se ceny této operace pohybují od sedmi, osmi tisíc do i třeba patnácti tisíc na některých pracovištích. Proto není metoda tak často využívaná,“ uvádí Zdeněk Zenkl.

Princip metody HAL-RAR
Při metodě HAL-RAR dochází pomocí speciální ultrazvukové sondy k identifikaci hemoroidálních cév a tyto jsou následně uzavřeny vstřebatelným stehem. Výkon se provádí ambulantně, bez nutnosti pracovní neschopnosti (HAL). Dle evropských statistik je úspěšnost až 95 %.

Pokud je nutné provést ošetření vyklenujícího konečníku, provádí se výkon ambulantně v krátkodobé celkové anestezii (RAR), která trvá do 20minut. Výkony jsou indikovány u všech stadií hemoroidálního onemocnění. Nejčastěji však ve stadiích II – III.

„Všechny zákroky v oblasti konečníku jsou nepříjemné a bolestivé,“ říká MUDr. Zenkl a pokračuje. „Rozdíl je v tom, že ta bolest netrvá dlouho, během několika málo dnů se pacient může po této operaci vrátit většinou do práce. Záleží však na stádiu, ve kterém je operován. U klasické operace je v zásadě zapotřebí minimálně čtyř, spíše pěti i šesti týdnů k tomu, aby došlo ke zhojení a pacient se zbavil potíží. My bychom se ale měli zmínit i o tom, že není pouze HAL-RAR a klasická operace, ale že je operace, která se jmenuje Longova. Ta je v současné době v České republice, a nejen u nás, asi nejvyužívanější. Je ale oproti metodě HAL-RAR také invazivnější, protože tam dochází k řezání střeva, „srovnává metody plzeňský chirurg Zdeněk Zenkl.

Poslechněte si celý pořad, ve kterém najdete také odpovědi lékaře na dotazy posluchačů, týkající se onemocnění hemoroidů.

autor: Květa Bodollová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.