Pašík nachytaný na švestkách

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích

Suroviny na 4 porce:

600g vepřové panenky
1 lžička sádla (olej)
sůl , pepř
1 lžička povidel
12 sušených švestek
2dcl červeného vína
špetka skořice mleté
malá sklenička slivovice
troška vody na podlití

Postup:

Z panenky nakrájíme medailonky, naklepeme z obou stran, osolíme, opepříme,
necháme pár minut odpočinout.
Na pánvi zatím rozpálíme sádlo nebo rostlinný olej, maso opečeme z obou
stran. Vyjmeme ho na talíř a přikryjeme poklicí, aby zůstalo teplé.
Výpek podlijeme vínem, přidáme sušené švestky, krátce povaříme. Přidáme
špetku skořice, po pár minutách přidáme povidla, rozmícháme a vaříme do
zhoustnutí.
Dosolíme nebo dopepříme podle chuti, vložíme zpět maso a necháme projít varem.
Na závěr přidáme stopečku slivovice a stáhneme z ohně.

Přílohy:
krupicové nebo bramborové noky, šťouchané brambory, bramborová
kaše, nové brambory.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.