Páteční kulturní echo

17. květen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Slavnostní večer k 200. výročí narození Jana Bechera připravil na dnešek Karlovarský symfonický orchestr. Uslyšíte to nejlepší od Beethovena, Dvořáka, Strausse, Verdiho a dalších skladatelů. Vydejte se hudební cestou napříč uplynulými dvěma stoletími - dnes od 19 hodin 30 minut v Lázních III v Karlových Varech.

Studenti dirigentské třídy Vysoké hudební školy Norimberk povedou dnešní koncert Západočeského symfonického orchestru v Mariánských Lázních. Zazní hudba Chopinova, Brahmsova a Griegova. Zváni jste na 19. hodinu 30. minutu do mariánskolázeňského Společenského domu Casino.

Operu „Faust a Markétka“ francouzského romantického skladatele Charlese Gounoda dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Postava středověkého německého učence doktora Fausta, který svou duši zaprodal ďáblu, inspirovala mnoho literátů, dramatiků i hudebníků. Gounodovo zpracování je na operních scénách patrně nejoblíbenější - vychutnat si je budete moci v plzeňském Velkém divadle v 19 hodin ve francouzském originále s českými titulky.

„Je třeba zabít Sekala“ - drama o křivdě, bolesti, zlu v srdci člověka a o spravedlnosti lidské i té Boží má na programu Komorní divadlo v Plzni. Jiří Křižan napsal toto velké, syrové drama jako scénář pro film Vladimíra Michálka, oceněný 11 Českými lvy. O tom, jak se zdařilo jeho přenesení na divadelní prkna, se můžete přesvědčit v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle. Hlavní postavy ztvárňují Martin Stránský a Jan Maléř.

Autorskou hru „Nuda" Emila Hofmana v režii Zbyňka Altmana sehraje dnes v Klenčí pod Čerchovem domažlický OCHOTNÝ divadelní spolek Karel. Jedná se o akční komedii naplněnou nudou a poznáním, že nudit se vůbec nemusí být nudné. Výtěžek bude věnován miřkovskému útulku pro týrané koně „S.O.S. - Život pro koně", vstupné je dobrovolné. Na divadlo zamiřte na 20. hodinu do kulturního domu u nádraží v Klenčí.

Na „Malou noční inventuru“ Miroslava Horníčka v podání souboru Sofranza láká Divadlo Dialog v Plzni. Laskavá komedie o tom, jak se muži baví o ženách, vás tam osloví v 19 hodin.

Loutková hra Šimona Olivětína „Viktorka na Řípu neboli O cestě Pilaře Václava z Převýšova až na vrchol“ vás dnes čeká na Přesanickém náměstí v Nepomuku. Autobus 2015 se tam s ní zastaví v 19 hodin.

Scénické čtení dvou her Milana Šotka, autora, kterého Jiří Suchý označil za pokračovatele své poetiky, naplánovalo na dnešní „Velký divadelní pátek“ Západočeské divadlo v Chebu. Večer plný originální jazykové komiky začne ve studiu D v 19 hodin.

Křest knihy plukovníka Michala Dlouhého s názvem „Protentokrát četnické patálie“ se dnes koná v Městské knihovně doktora Josefa Palivce ve Zbiroze. Následovat bude beseda o zbirožské četnické stanici za okupace a seriálu „Četnické humoresky“, jehož duchovním otcem autor je. Do knihovny ve Zbirohu přijďte na 18. hodinu.

„Plzeňské stopy v Indii“ mapuje nová výstava, která je ode dneška k vidění v Pivovarském muzeu v Plzni. Přibližuje každodenní život Plzeňanů, které do vzdálené asijské země zavedly ve 2. polovině minulého století pracovní povinnosti. Své místo v expozici má ale také „Plzeň indická“ - například hotel Škoda a ubytovny, které vyrostly pro indické návštěvníky. Výstava v plzeňském Pivovarském muzeu potrvá do konce roku.

Spustit audio

Více z pořadu