Páteční kulturní echo

14. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Krajský festival uměleckých projektů s mezinárodní účastí „Chebské dvorky" se v těchto dnech koná v Chebu. Jako vždy přináší pestrý program sestavený z výstav, divadelních, filmových i hudebních představení a řady tvůrčích dílen. Podrobný program a festivalová mapa jsou k dispozici na internetových stránkách chebskedvorky.galerie4.cz.

„Poctu Edith Piaf" svým dnešním abonentním koncertem vzdá Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně. Nejslavnější písně slavné francouzské šansoniérky zazpívá Radka Fišarová - v 19 hodin 30 minut v mariánskolázeňském Společenském domě Casino.

Abonentní koncert má dnes na programu také Karlovarský symfonický orchestr. Uslyšíte Rachmaninovu „Symfonii číslo 2" a Čajkovského „Koncert pro housle a orchestr", ke kterému orchestr přizval houslového virtuosa Jiřího Vodičku. Za krásnou hudbou zamiřte na 19. hodinu 30. minutu do Lázní III v Karlových Varech.

V 19 hodin vás ve Velkém divadle v Plzni okouzlí pohádkový balet Petra Iljiče Čajkovského „Šípková Růženka". Klasika spojená s moderní choreografií Jiřího Horáka dokáže oslovit diváky bez rozdílu věku. Slavný balet můžete v plzeňském Velkém divadle zhlédnout od 19 hodin - naposledy v této sezóně a zřejmě na dlouhou dobu vůbec naposledy.

„Je třeba zabít Sekala" - drama Jiřího Křižana uvádí - před prázdninami už jen dnes - Komorní divadlo v Plzni. Sekal zná slabá místa hospodářů v hanácké vesničce a nemilosrdně je vydírá. Do vsi však tajně přichází mladý kovář Jura Baran a s ním se i zdejším lidem objeví v ruce trumf, který se rozhodnou vynést. Postavy Barana a Sekala vytvářejí Martin Stránský a Jan Maléř - dnes v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Tři známé komediální aktovky od autorů konce 18. století s přesahem do současné doby předvede dnes v Divadle Dialog v Plzni pod názvem „Tři komedie z aktovky" divadelní spolek DC Eagle. Uvidíte dvě komedie o vztazích z různých společenských vrstev a bláznivou grotesku z jedné odpolední oslavy jubilea v bance - v 19 hodin v plzeňském Dialogu.

Večer v provedení žáků tanečního oboru připravila na dnešek Základní umělecká škola ve Františkových Lázních - vítáni budete v 19 hodin ve františkolázeňském Divadle Boženy Němcové.

Skupina Tři sestry vystoupí dnes v parku Plzeň Plaza na dalším koncertu „Rock in Plzeň". Zároveň zde představí své nové album. Kapela zahraje především zlidovělé hity ze své bohaté téměř třicetileté historie doplněné o songy z nové desky. Začátek je v 17 hodin.

Sochařské sympozium Střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček na podporu sbírky na zvony do katedrály svatého Bartoloměje v Plzni bude dnes v 16 hodin zahájeno v Křižíkových sadech v Plzni. Potrvá do 22. června.

„Ludvík Erdmann a Jan Šimonek - Evropa kontra Aljaška" - tak se jmenuje nová výstava v Městském domě kultury v Sokolově. Členové Fotoklubu FOS Sokolov na ní prezentují své práce ode dneška do 10. července.

Láká vás mystika, výklady karet, numerologie, astrologie, alternativní medicína, nauky založené na sebepoznání a návratu k přírodě? Přijďte dnes od 12 do 18 a zítra od 10 do 18 hodin na „Plzeňské čarování na dvorku". 3. ročník festivalu o zdraví těla i duše najdete v prostorách galerie Mystigue a přilehlého nádvoří.

Spustit audio

Více z pořadu