Páteční kulturní echo

28. červen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

V Karlových Varech startuje 48. ročník "Mezinárodního filmového festivalu". V rámci jeho slavnostního zahájení bude ve festivalové premiéře uveden nový film Michela Gondryho "Pěna dní". Společně s režisérem snímek osobně představí také francouzská herečka Audrey Tautou. Dalším významným hostem karlovarského filmového festivalu bude americký herec John Travolta, který obdrží Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V Letním kině je u příležitosti jeho návštěvy na dnešek naplánována projekce filmu "Pomáda", na kterou je pro všechny vstup zdarma - promítání začne ve 23 hodin.

Nový klatovský karafiát pěstitele Petera Pošefky dnes bude pojmenován po jedné z významných osobností Klatov - jezuitovi Vojtěchu Chanovském. V 17 hodin mu v klatovských katakombách požehná plzeňský biskup František Radkovský. Po slavnostním aktu budou katakomby až do 20 hodin zdarma otevřeny pro veřejnost - můžete se tam seznámit nejen s novým karafiátem, ale také s publikací Iwana Rubáše o dvousetleté historii klatovských karafiátů.

Ještě na samý závěr sezony připravilo Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni nový titul. Na klubové scéně v Komorním divadle má dnes v 19 hodin předpremiéru inscenace "Kráska z Leenane". Drama napsal současný anglický autor Martin McDonagh a soustředil se v něm na vzájemný vztah i souboj dvou silných osobností žijících na zapadlém venkově - matky a její stárnoucí dcery.

"Anna Karenina" - balet libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka s hudbou Dmitrije Šostakoviče je v 19 hodin na programu Velkého divadla v Plzni. Tolstého slavný román, inspirovaný skutečnou událostí, vypráví o síle vášně schopné prolomit bariéry společenské konvence.

Teenagery, ale i jejich rodiče a prarodiče, by měl oslovit americký muzikál "Footloose aneb Tanec není zločin", který hraje Komorní divadlo v Plzni. Příběh přinášející výpověď své generace stvořila do podoby muzikálu trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru - dnes v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

"Záměna - aneb kde jsi včera byl a s kým?" - moudrá a laskavá komedie Jiřího Justa o mužích a ženách vás spolehlivě pobaví v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Je to hra s ryze českým humorem, kde i nevěra je páchána přísně po česku. A kde se definitivně potvrdí, že zatímco například ženu německou, italskou či mongolskou lze lehce obelstít, českou ženu, ženu živitelku nelze. V režii Ladislava Smočka "Záměnu" provedou Mario Kubec, Hana Čížková, Světlana Nálepková a Martin Sochor - v 19 hodin 30 minut ve františkolázeňském divadle.

V rámci cyklu "Česká fotografie" ode dneška vystavuje své práce v chebské Galerii 4 pražská fotografka Tereza z Davle. Vernisáž výstavy nazvané "Grandhotel" proběhne v 18 hodin, snímky Terezy z Davle pak budou v G4 v Chebu k vidění do konce srpna.

Film "Cesta do lesa" režiséra Tomáše Vorla zahájí dnes ve 22 hodin "Letní kino U Pramenů" v Plzni. Projekci bude předcházet Garden party. Další filmy můžete v plzeňském hotelu U Pramenů zhlédnout už nikoli v pátek, ale každý čtvrtek večer od 21 hodin.

"Svatojánským večerem" dnes ožije hrad Volfštejn v Černošíně na Tachovsku. Prázdniny tam můžete přivítat s hudební skupinou Strašlivá podívaná a Divadlem Divoch, které předvede hru "Noc na Karlštejně". Pro děti bude občerstvení zdarma. Dnes od 18 hodin na hradě Volfštejn.

Konec školního roku můžete tradičně oslavit i s Českým rozhlasem Plzeň a to až do 12 hodin na plzeňském náměstí Míru. Pro děti jsme nachystali hry a soutěže, přijdou i zajímaví hosté. Nechybí velký stan centra Techmania, karaoke zpívání nebo třeba projížďky na koních. Program vyvrcholí závěrečným losováním o spoustu hezkých cen. Dopoledne tedy zamiřte za rádiem vašeho kraje na náměstí Míru v Plzni.

Pokud to nestihnete, nabízí se "Hurá prázdniny!" podruhé - stejně jako my pojmenovali svou akci také strašičtí. S nimi se můžete veselit odpoledne na hřišti TJ Spartak Strašice. Dětem jistě udělají radost atrakce jako skákací hrad, trampolíny nebo tetování. Pro dospělé bude hrát k tanci a poslechu skupina Pecičky. Na hřiště TJ Spartak Strašice dorazte na 17. hodinu.

Tradiční pouť se tento týden koná v Dolanech u Hlinců. Už dnes můžete do kostela svatého Petra a Pavla zajít na benefiční "Večerní pouťový koncert" kytarového virtuóza Lubomíra Brabce - začátek je v 19 hodin a výtěžek bude použit na další kulturní akce a obnovu kostela. Koncert v Dolanech je spojen s prodejní výstavkou prací klientů Domova Zvíkovecká kytička.

Pouťové atrakce, trhy, kulturní vystoupení a zábava pro děti i dospělé vás od pátku do neděle čekají také na Holýšovské nebo na Kralovické pouti. Podrobnosti hledejte na internetových stránkách obou měst.

Aleš Brichta, Arakain, Visací zámek, Vypsaná fixa - to jsou některá z desítek jmen zpěváků a kapel, kteří to ode dneška do neděle rozjedou na 11. ročníku největšího západočeského multižánrového festivalu "Basinfirefest" ve Spáleném Poříčí. Těšit se můžete na rock, metal, punk, ska, underground a další hudební směry.

Na festival rockových kapel "Ruinfest" dnes láká hrad Rabí. Organizátor - Rabský okrašlovací spolek - slibuje maratón poctivého rocku na hradním nádvoří od 18 do 23 hodin.

Klub koloběhu Tachov od 23 hodin pořádá "Noční závod - Slavnost slunovratu". Trasa 1. ročníku bude mít zhruba 25 kilometrů a povede ulicemi Tachova. Pokud nevlastníte koloběžku, můžete využít služeb půjčovny. Součástí akce bude předvedení nových koloběžek našich i světových výrobců.

Duo "Eva a Vašek" vystoupí dnes od 18 hodin na Farní zahradě v Heřmanově Huti.

Spustit audio

Více z pořadu