Páteční kulturní echo

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Multižánrový festival „Živá ulice - Plzeňská setkání" probíhá v Plzni a to na celkem sedmi scénách. Herci, loutky a živá hudba čekají dnes v Proluce děti od 4 let - „Trpasličí pohádku" tam v 16 hodin předvede Damúza. Ujít byste si neměli nechat koncert Jana Budaře a Eliščina Bandu od 18 hodin na náměstí Republiky, večer ve 20:45 tamtéž vystoupí Ondřej Brzobohatý.

Pokud fandíte spíš jazz-funku, zamiřte na 19. hodinu do Měšťanské besedy, kde vás do nálady přivede stylově nevázaná kapela David Dragoun Band. Podrobný program festivalu je k dispozici v infostánku na plzeňském náměstí nebo na www.zivaulice.eu

„Chodské slavnosti" a „Vavřinecká pouť" budou dnes v 17 hodin slavnostně zahájeny v Domažlicích. Na pódiu u brány na náměstí se následně představí kapely ze světa worldmusic s pořadem „Ozvěny folklóru". Hlavní program je připraven na víkend, jeho součástí bude také zítřejší živý přenos Českého rozhlasu Plzeň „S Plzeňáky za folklórem".

„Symfonickým open-air koncertem" dnes pokračují „Beethovenovy dny" v Karlových Varech. Kromě skladeb od Beethovena zazní také „Koncert pro klarinet a orchestr" Vincence Kramáře - Krommera. Open-air koncert Karlovarského symfonického orchestru s klarinetistou Zdeňkem Drholeckým je naplánován od 16 hodin 30 minut na Mlýnské kolonádě.

Na „Slavné tance a serenády" láká Západočeský symfonický orchestr do Společenského domu Casino v Mariánských Lázních. Zváni jste na 19. hodinu 30. minutu.

„Na zámku s Janem Werichem" - to je název koncertu z cyklu „Ševčíkovy hudební večery", který se koná na horažďovickém zámku. Světové evergreeny zahraje kontrabasové kvarteto Quo Vadis Bass. Večerem vás provede divadelní režisér Josef Průdek, který také přednese povídku Jana Wericha „O lásce dvou bas" - dnes od 19 hodin na zámku v Horažďovicích.

Rostandovým „Cyranem" v podání Divadelního spolku Kašpar se můžete nechat okouzlit na hradě Kašperk. Principál a režisér Jakub Špalek hlavní role v legendárním příběhu o hrdosti a opravdové lásce svěřil Martinu Hofmannovi a Jitce Čvančarové. Představení začíná v 21 hodin.

„Filmové noci" v plzeňském amfiteátru na Lochotíně vás tentokrát potěší novou českou komedií režiséra Šmídmajera „Probudím se včera" s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Do lochotínského amfiteátru dorazte na 21. hodinu 15. minutu.

Reliéfy pro křížovou cestu v Nejdku Heřmana Kouby a gobelíny Jarmily Koubové jsou do 25. srpna k vidění v klášterním kostele svatého Antonína Paduánského v Sokolově. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu